JavaScript Menu, DHTML Menu Powered By Milonic
Español - English - Português
Butlletí - Contacte - Intranet
Et trobes a: Notícies

En breus l'Observatori disposarà d'un nou espai web on es podrà accedir a tota la informació actualitzada i les publicacions generades de més de 15 anys de trajectòria.

En breus l'Observatori disposarà d'un nou espai web on es podrà accedir a tota la informació actualitzada i les publicacions generades de més de 15 anys de trajectòria.

En breus l'Observatori disposarà d'un nou espai web on es podrà accedir a tota la informació actualitzada i les publicacions generades de més de 15 anys de trajectòria.

Aquest dijous 28 d’abril s’ha presentat la segona edició de l’Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya; un estudi impulsat per la Confederació i realitzat per l’Observatori del Tercer Sector que té la finalitat de conèixer l’estat i l’evolució de l’ocupació en el sector no lucratiu català.

L’Anuari és una recerca quantitativa que estudia les característiques laborals del sector i pretén donar continuïtat al “Baròmetre del Tercer Sector Social de Catalunya”, presentat el 2015 amb dades del 2014. Per tant, l’Anuari s’emmarca en la voluntat de disposar de dades sobre l’evolució de l’ocupació del sector social no lucratiu i així posar-ne en valor la seva capacitat i potencialitat.

En aquesta edició s’ha comptat amb la participació de 249 entitats amb un mínim de quatre persones contractades. Els resultats de la recerca permeten conèixer dades com el volum de l’ocupació, el perfil de les persones contractades, les condicions laborals, com els ha afectat la crisi o els reptes de futur que afronten. Tot plegat ofereix una panoràmica del sector social català a nivell laboral que, al mateix temps, contribueix a definir-ne l’evolució.

Consulta l’informe complet aquí

El passat 16 de març es va celebrar la IV edició del Premi Aspàsia en defensa de l'equitat de gènere, concedit per la xarxa DDiPAS i l'Observatori del Tercer Sector.
Aquest té per objectiu valorar la trajectòria vital i professional de persones que, amb les seves iniciatives i accions, hagin afavorit l’equitat de gènere i hagin treballat en defensa de l’apoderament de les dones.

Enguany, ha estat concedit a Marina Subirats, pel seu incansable treball al llarg de la seva trajectòria personal i professional i pel seu compromís amb els drets de les dones des de la política, la recerca i l’acció social.
Des del coneixement acadèmic, Marina Subirats ha generat lligams amb la pràctica educativa i l’acció social i ha treballat també per l’equitat de gènere des de càrrecs de responsabilitat pública.

El premi va ser recollit per Sara Berbel, que va pronunciar unes paraules en nom de la guanyadora.

Podeu consultar el video.

Durant l'acte d'entrega del premi, també es va valorar a l'activista ruandesa, Victorie Ingabire, que defensa els drets democràtics i de pau, en especial els de les dones, i que actualment es troba empresonada en aquell país.

Per més informació podeu consultar el web del premi

Vine a conèixer els resultats del Panoràmic 2015.

Amb el Panoràmic es pretén explicar i millorar l’impacte que generen les organitzacions sense ànim de lucre en la societat a través de l’anàlisi de la seva realitat, de la seva funció i evolució i de les activitats que desenvolupen. En darrer terme, l’objectiu de l’estudi és facilitar coneixement sobre el sector per tal de contribuir a l’enfortiment de les entitats.

Inscriu-te gratuitament omplint el formulari

Presentació de la jornada 'Dones i tercer sector'. Debat i reflexions al voltant de la situació de les dones dins el tercer sector.

Aquesta recerca analitza les característiques laborals de les entitats de serveis socials i atenció a les persones. És una iniciativa impulsada per La Confederació per encàrrec de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya, elaborada per l’Observatori del Tercer Sector.

L'any passat vàrem presentar l'informe infogràfic del Baròmetre de l’Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya 2015. A través de 10 infografies es recullen aspectes rellevants com el tipus de contractació i convenis habituals, el perfil de les persones contractades, el reptes en ocupació per al Tercer Sector Social, etc.

Enguany ja estem treballant en la propera edició per al 2016.

Després de mesos intensos de recollida de dades, anàlisi i redacció, el Panoràmic és una realitat!.
Gràcies al treball de moltes federacions territorials i sectorials ha estat possible que més de 700 entintats participin en la recerca més gran que s'ha realitzat sobre associacionisme a Barcelona.
El passat 9 d'Abril al Palau Macaya, es realitzà l'acte de presentació de l'Informe, per tal de compartir els principals resultats amb les associacions de la ciutat.

El Panoràmic és un projecte viu i a hores d'ara, l'equip de treball ja hem començat a preparar una nova edició.

Més informació al web del Panoràmic

El Premi Aspàsia en defensa de l’equitat de gènere s’organitza des de la xarxa DDiPAS d’ECAS i l’Observatori del Tercer sector amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria vital i professional de persones que, amb les seves iniciatives i accions, afavoreixen l’equitat de gènere i treballen en defensa de l’apoderament de les dones.
És un reconeixement al compromís i el treball realitzat des de la praxi, la reflexió i/o la recerca que valora l’impacte social de les actuacions dutes a terme. Els moviments veïnals i associatius, les organitzacions socials, col·legis professionals i centres educatius són espais naturals de participació en el desenvolupament d’aquestes trajectòries destacades.

Enguany encetem la III edició del premi i ja està obert el període de presentació de candidatures.

Les candidatures es poden presentar fins l’1 de març aquí:


Per consultar les bases del premi, entri aquí

Podeu seguir les novetats del premi a través del hashtag #PremiASPASIA

Consultar les edicions anteriors del premi entra aquí


Qui era Aspàsia?

El Baròmetre és una iniciativa impulsada per La Confederació per encàrrec de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya, elaborada per l’Observatori del Tercer Sector.

La recollida de dades s'ha realitzat durant el mes de novembre de 2014 i s'ha dut a terme mitjançant un qüestionari que agrupa informació sobre: dades de contacte i característiques de l’entitat, ocupació i tipus de contractació, relacions laborals i estructura salarial i, per últim, reptes de futur del sector.


El Baròmetre a Twitter: #OcupacioTSS

El #PanoràmicBcn és una recerca que es fa des del propi sector associatiu per tal de disposar del coneixement necessari per a enfortir i visibilitzar les associacions de la ciutat.
Està impulsada pel Consell d'Associacions de Barcelona, fruit de les reflexions recollides al 2n Congrés i compta amb la col·laboració de l'Observatori del Tercer Sector i la Fundació Ferrer i Guardia.

Voleu participar ara?
Només heu de contestar el qüestionari online

Difon el #PanoràmicBcn!
Necessitem que totes les associacions de la ciutat sàpiguen que s’està realitzant. Pots difondre-ho al teu entorn i en les xarxes socials a través de l’etiqueta #PanoramicBcn.

Ja us podeu inscriure a la propera edició del taller: com fer memòries que generin confiança

-Específic per a entitats que treballen amb persones immigrades: 26.11.2014 i 11.12.2014

-Taller a Madrid amb AEFR: 2.12.2014

-Taller obert: 22.01.2015

Ja us podeu inscriure al taller de reflexió estratègica i gestió de projectes per entitats no lucratives

Més de 300 entitats ja han respost o estan responent el qüestionari del #PanoràmicBCN. I tu? has respost el qüestionari? Recordeu que la data límit per respondre és el 10 de novembre de 2014

Les associacions que encara no heu omplert el qüestionari
del #PanoràmicBCN teniu tres maneres diferents de fer-ho: podeu omplir el qüestionari online, en paper, descarregant i imprimint el document en format pdf, en format word I recordeu que en els tres casos podeu demanar suport tècnic

El #PanoràmicBcn és una recerca que es fa des del propi sector associatiu per tal de disposar del coneixement necessari per a enfortir i visibilitzar les associacions de la ciutat.
Està impulsada pel Consell d'Associacions de Barcelona, fruit de les reflexions recollides al 2n Congrés i compta amb la col·laboració de l'Observatori del Tercer Sector i la Fundació Ferrer i Guardia.

Voleu participar ara?
Només heu de contestar el qüestionari online

Difon el #PanoràmicBcn!
Necessitem que totes les associacions de la ciutat sàpiguen que s’està realitzant. Pots difondre-ho al teu entorn i en les xarxes socials a través de l’etiqueta #PanoramicBcn.
La vostra resposta és molt important. Esperem que sigui el més aviat possible, al llarg del mes de setembre.

ANIMA'T A PARTICIPAR!

Serà un projecte amb continuïtat si entre tots i totes som capaços de tirar-lo endavant que compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona (Comissionat de Participació i Associacionisme), Generalitat de Catalunya (Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària) i la Fundació "La Caixa".

Per a més informació www.panoramicassociacions.cat

Si teniu qualsevol dubte contacteu amb Neus Gabela: panoramic@cab.cat

Apunta't als Tallers del 18 i 19 Setembre de l'Escola d'Estiu de Voluntariat.
Els tallers de l’Escola d’Estiu del Voluntariat tenen una orientació activa, per aconseguir impulsar una experiència profitosa de canvi per les persones participants.
Formulari d'inscripció i més informació sobre els tallers aquí

Inscripcions obertes!

Aquesta formació participativa, ha volgut donar pistes per entendre el GRI i reflexionar sobre quins dels indicadors que proposa podem anar incorporant a les nostres memòries.

Més informació aquí

La gestió per projectes és una metodologia especialment orientada a donar resposta a les situacions d’incertesa. Es centra en l’obtenció de resultats i ajuda a facilitar la resposta de les organitzacions en moments de crisi, quan els canvis ràpids són necessaris. Permet dirigir les energies, recursos i capacitats de l’organització cap a l’assoliment de resultats, centrant l’activitat de l’organització en temps de canvi.

Programa

·Gestió per projectes: un vell conegut de les organitzacions sense ànim de lucre

·Elements dels projectes. Projectes i processos.

·Factors claus d’èxit en els projectes de canvis organitzatiu

·Exercici pràctic sobre un projecte de canvi

·Idees d’acció pel canvi organitzatiu al tercer sector.

·Reflexió col·lectiva i aprenentatges.

Equip docent

Pau Vidal, Director de l’Observatori del Tercer Sector

Montse Roset, Tècnica de l’Observatori del Tercer Sector


Més informació en
http://observatoritercersector.org/canviepoca/

La xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social i l’Observatori del Tercer Sector destaquen “l’esforç incansable” de Berbel en els àmbits públic i privat

La segona edició del Premi Aspàsia en defensa de l’equitat de gènere, concedit per la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) i l’Observatori del Tercer Sector, ha reconegut la “llarga trajectòria professional i docent en el desenvolupament de l’equitat entre dones i homes” de Sara Berbel, avui Responsable de la Línia d'Economia Social de Barcelona Activa després de 25 anys combinant responsabilitats en l’àmbit públic –com a presidenta de l’Institut Català de les Dones, directora d’Igualtat d’oportunitats en el treball de la Generalitat i Comissionada de l’Ajuntament de Barcelona per a les Polítiques d’Igualtat d’Oportunitats, entre d’altres— amb projectes al tercer sector i la docència en diversos màsters i postgraus de la UB i la UAB vinculats a la temàtica de gènere. Berbel ha agraït el premi com un "reconeixement absolutament emocionant” per part del tercer sector, “baluard del que queda del paradigma de l’Estat de benestar”.

El Premi Aspàsia 2014 ha reconegut també amb una Menció especial la lluita per la dignitat i l’empoderament de les dones de Delicia Coronado, amb una àmplia trajectòria com a directora i docent en diferents escoles de poblacions andines al Perú. A través d’un missatge, Coronado ha volgut compartir el reconeixement amb totes les dones andines amb qui treballa “per assolir una major autonomia i visibilitat dins l’espai familiar i social en què es desenvolupen les seves vides”.

El lliurament del Premi ha tingut lloc aquest matí en el marc de la 2a Jornada DDiPAS, que amb el títol ‘(Des)igualtat de gènere: cap a on va Europa?’ ha reunit una vuitantena de persones per analitzar els factors que perpetuen, i fins i tot agreugen arran de la crisi, les desigualtats entre dones i homes. | Fotografies de l'acte

La sessió de cloenda del cicle de canvi d'època al tercer sector, que va tenir lloc el passat 24 de febrer, es va centrar en l'avaluació d'impacte.

Victor Bayarri i Pau Vidal, moderats per Marta Esteve, han obert la sessió amb un diàleg en el que van aportar pistes i reflexions sobre la importància de poder mesurar l'impacte en les organitzacions i com aconseguir-ho. Van partir des del punt que les entitats no són intangibles. Ens toca ser capaços de mostrar, mesurar i reivindicar l'aportació social i econòmica a la societat, i lamentablement això no sempre és evident o fàcil d'explicar.

Una de les eines més comunes per avaluar l'impacte en el tercer sector és el SROI, una metodologia per a la monetització del valor que ara sembla que està arrelant en el nostre entorn, i començant a haver experiències d'entitats que estan treballant , i això és positiu .

Però l'avaluació de l'impacte no és una metodologia sinó una cultura a l'hora de realitzar les nostres activitats, que ens ajuda a seleccionar i realitzar aquelles activitats més directament alineades amb l'impacte social que busca la nostra missió. No es tracta únicament d'un tema de qualitat en l'actuació, sinó de saber que estem canviant: els esforços de mesura d'impacte social i econòmic intenten explicar i mostrar els canvis. La confiança no és cega: es construeix dia a dia a partir de les dades , amb organitzacions transparents que ens esforcem per mostrar el que estem aportant a la societat.

A la taula d'experiències, Jordi Mir d'Ampans, Josep Vidal de Plataforma Educativa, i Montse Fernández, com a moderadora, van compartir propostes d'èxit en mesurament d'impacte que s'estan duent a terme actualment.

La fundació Ampans, com va explicar Jordi, s'ha plantejat disposar de dades del seu impacte o resultat per diferents raons, com per saber si compleixen amb la missió, millorar la gestió, etc . A més, es van exposar mesures concretes per avaluar l'impacte com el model EFQM, i es van destacar alguns dels avantatges i desavantatges del seu ús .

Josep Vidal, d'altra banda, va destacar la importància de l'ús del model LBG enfront d'altres alternatives com el SROI o el London Benchmarking group . A més, es van ressaltar algunes de les raons per les quals Plataforma Educativa ha decidit implantar un model de mesura d'impacte, com la necessitat d'adaptar a la crisi, la importància de demostrar el seu valor tant als seus finançadors com a la societat, etc.

A través de les cinc sessions que conformen el cicle, hem volgut reflexionar sobre com afrontar l’etapa actual i oferir pautes i experiències de canvi organitzatiu.

- Donar resposta al canvi d’època que viu el tercer sector

- Complicitat social: les persones són molt més que euros amb cames

- Noves competències clau per construir organitzacions del segle XXI

- Col·laboració: treballar junts per la societat

-Impacte: fer visible l’aportació de les entitats a la societat
               

Enguany es celebra la II edició del Premi Aspàsia en defensa de l’equitat de gènere. El premi reconeix la trajectòria vital i professional d’aquelles persones que amb les seves accions i iniciatives han tingut una incidència notable en la defensa de l’apoderament de les dones.

El termini de presentació de les candidatures és del 7 de febrer al 8 de març del 2014 (ambdós inclosos). L’acte de lliurament del premi tindrà lloc el 27 de març.

Des de la xarxa de DDiPAS i l’Observatori del Tercer Sector volem fer una crida a la participació tant de noves candidatures com d’aquelles que van participar en la I edició del premi i que no van ser premiades.

Volem donar les gràcies a totes les persones que heu contribuït a l’èxit d’aquesta iniciativa.

Bases del Premi (PDF) ¡ Formulari de presentació de candidatura

La quarta sessió de cicle de canvi d’època al tercer sector, que va tenir lloc el passat 13 de gener, es va centrar en la col·laboracióVíctor Viñuales i Pau Vidal han obert la sessió amb un diàleg en el que van aportar pistes i reflexions sobre la col·laboració en el tercer sector. Treballar junts per a la societat consisteix a canviar egos per resultats, i per a això, és imprescindible barrejar per innovar, unir-se per no enfonsar-se, buscar aliances amb empreses, emprenedors/es i entitats del tercer sector d’àmbits diversos. La màxima de transformació social necessita de diferents punts de vista a identificar els problemes i buscar les solucions.
Pau i Víctor també van destacar la importància d’adoptar una cultura de confiança, transparència i compromís per poder superar obstacles corrents per a la col·laboració eficaç. A més es va apuntar al paper dels òrgans de govern en el lideratge dels processos de col·laboració.

A la taula d’experiències, Nekane Navarro, Xavier Orteu i Oriol Alsina, com a moderador, van compartir propostes d’èxit en col·laboració que s’estan duent a terme actualment.

La Nekane va introduir l’experiència del Clúster Crèixer, una iniciativa innovadora de cooperació entre empreses socials que generen oportunitats de treball per a les persones amb majors dificultats per aconseguir una feina. A través d’un model cooperatiu basat en els valors del compromís, la col·laboració i la competència, les entitats aconsegueixen condicions preferencials en la compra de productes i serveis i poden oferir un ampli catàleg de productes i serveis: creixent junts per comprar i vendre millor. Tot això, des de l’aplicació de la lògica de col·laboració empresarial orientada a resultats: sense resultats, el clúster no té sentit.

Xavier, d’altra banda , va aportar les seves reflexions en termes de col·laboració i les va relacionar amb PEI Jove. Agrupa 11 entitats que treballen per millorar la inserció laboral dels joves mitjançant l’orientació i la formació prelaboral, la consolidació de la formació bàsica i la prolongació de l’etapa educativa prèvia a la incorporació al món del treball.

Per a més informació, consulteu periòdicament la nostra web del cicle:observatoritercersector.org/canviepoca

El cicle Canvi d’època al tercer sector té com a objectiu posar a l’agenda de les entitats no lucratives el moment de transformació radical que experimenta el tercer sector. A través de les cinc sessions que conformen el cicle, es reflexionarà sobre com afrontar l’etapa actual i s’oferiran pautes i experiències de canvi organitzatiu.

Més que una època de canvis, un veritable canvi d’època. Les entitats del tercer sector viuen una nova època que requereix un enfocament de canvi estratègic transversal. En aquests moments no és suficient amb afrontar el dia a dia a partir d’una suma de canvis simplement operatius, sino que les persones i les organitzacions han de fer un esforç global per adaptar-se al canvi, adquirint les competències necessàries per fer front als reptes que es presenten.

Ens trobem, doncs, davant la necessitat d’una autèntica renovació de la cultura organitzativa que afecta nombrosos temes del funcionament de les entitats no lucratives. Fan falta noves capacitats, noves competències i nous plantejaments, que han de permetre construir organitzacions que puguin assolir la complicitat social necessària per aportar valor social sostingut.

Les entitats que vulguin donar resposta als reptes que planteja el canvi d’època hauran de fer una transformació radical respecte a la manera com han treballat en les darreres dècades. Aquests canvis han de permetre encarar amb determinació i capacitat els complicats moment que vivim com a societat. Seran entitats socialment compromeses del segle XXI.

El cicle tindrà lloc durant cinc dilluns entre novembre de 2013 i gener de 2014, al Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa” a les 18h.

Dilluns 18 de novembre: “Donar resposta al canvi d’època que viu el tercer sector” Diàleg entre José Manuel Fresno i Pau Vidal

Dilluns 2 de desembre: “Complicitat social: les persones són molt més que euros amb cames”

Dilluns 16 de desembre: “Noves competències clau per construir organitzacions del segle XXI”

Dilluns 13 de gener: “Col·laboració: treballar junts per la societat”

Dilluns 27 de gener: “Impacte: fer visible l’aportació de les entitats a la societat”

HORARI: 18h LLOC: Palau Macaya (sala d’actes) – Passeig de Sant Joan, 108 (Barcelona). Es prega inscriure’s aquí

Per a més detalls i informació sobre actualitzacions del Cicle, consulta la pàgina web www.observatoritercersector.org/canviepoca

Moltes gràcies a tots aquells que vau omplir l’Auditori del CaixaForum el passat 2 d’octubre en la presentació de l’Anuari 2013 del Tercer Sector Social de Catalunya.

També volem agrair totes les entitats, administracions públiques, mitjans de comunicació i resta d’organitzacions que han col·laborat amb l’Anuari fent les seves aportacions, difonent la seva importància i mobilitzant al teixit social per participar en la recerca. Esperem que l’acte fos del vostre interès i us animem a consultar la publicació i la presentació, que ja podeu trobar a la web de l'Anuari.

Si voleu veure les imatges de la presentació de l’Anuari 2013, consulteu la
galeria de fotos.

El 2 d’octubre de 2013 es presentarà a CaixaForum Barcelona l'Anuari 2013 del Tercer Sector Social, la recerca que elaborem periòdicament des de l'Observatori del Tercer Sector i la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social amb l'objectiu  d'avaluar l’estat i l’evolució de les organitzacions del Tercer Sector Social de Catalunya.

Enguany la recerca aprofundeix en l’impacte de la crisi i en el rol de les entitats socials en aquest context. Identificar els punts forts i febles de les organitzacions socials davant aquesta realitat permetrà dibuixar noves línies estratègiques i avançar cap al futur amb més fermesa. Un altre focus d’atenció en aquesta darrera edició és la perspectiva de gènere, aproximació que no havia estat considerada explícitament en anteriors edicions. D’aquesta forma, es fa possible l’anàlisi de les polítiques de paritat en el sector i l’estudi de la tendència envers una feminització de la pobresa.

L’aforament per a l’acte de presentació de l’Anuari 2013 del Tercer Sector Social de Catalunya està complet. Per tant, en aquests moments no et podem confirmar la reserva de plaça. No obstant, és possible que persones que hagin reservat plaça no vinguin finalment.

En el moment d’iniciar-se l’acte, a les 18.00 hores, es distribuiran entre les persones sense plaça reservada aquells llocs que finalment no hagin estat ocupats. A més, s’ha habilitat una sala auxiliar amb pantalla de vídeo per tal de complementar l’aforament de l’Auditori CaixaForum, on tindrà lloc la presentació.

Quan: dimecres 2 d’octubre de 2013 a les 18h.
On: CaixaFòrum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8, 08038 Barcelona. Com arribar al CaixaFòrum Barcelona

En finalitzar l’acte es lliurarà a cada assistent un exemplar de l’Anuari 2013.

Podreu seguir tota l’actualitat relacionada amb la presentació de al nostre perfil de twitter, mitjançant el hashtag #anuari2013

Des d’inicis d’aquest mes de setembre, l’espai de treball de l’OTS s’ha traslladat a Torre Jussana, després d’un parell d’anys compartint espai amb AccióNautra a Sarrià, fins el tancament d’aquestes oficines.

Torre Jussana és el Centre de Serveis a les Associacions de Barcelona i comparteix l’espai amb altres entitats de la ciutat com el CAB (cogestor de Torre Jussana), Voluntaris 2000 o l’Obrador del TSA.

Torre Jussana està ubicat a l’Avinguda Cardenal Vidal i Barraquer, 30, al barri Vall d’Hebron de Barcelona (davant l’escultura dels “mistos”).

Heu llegit ja el darrer número de la Revista Española del Tercer Sector? Inclou un un interessant article de Pau Vidal sobre el canvi d’època que està vivint el sector.
No us el perdeu!

L'Observatori del Tercer Sector tanca per vacances del 5 al 29 d'agost. Si voleu contactar amb nosaltres ja sabeu que podeu fer-ho a través del nostre correu electrònic. Us respondrem a la tornada.

Bon estiu!

‘Sobreviure a les retallades: comunicació per entitats socials del segle XXI’ és el títol del curs que impartim de 8 al 10 de juliol al Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez (CESAG), a Palma de Mallorca.

L’objectiu del curs és mostrar els fonaments de la comunicació a les organitzacions no lucratives per tenir presència social i aconseguir complicitat social; ajudar les entitats a incorporar una estratègia de comunicació amb la societat; donar les pautes per a l’elaboració de plans de comunicació; i ajudar en l’adaptació a les noves tecnologies de comunicació.

A més de Pau Vidal, director de l'OTS, a la formació també participa Araceli Bosch, Periodista i llicenciada en dret; Sòcia de Deacorde Marketing, i col·laboradora del'àrea de comunicació de l’associació de pallassos d’hospital Sonrisa Médica.

Més informació i inscripcions

Dimecres 12 de juny, el director de l'Observatori del Tercer Sector, Pau Vidal, participarà a la taula rodona "Dirigir persones en temps de canvi en l'ONG" que s'emmarca dins de la Jornada Professional de Fundacions que organitza l'Associación de Fundaciones Andaluzas a Sevilla.

A més de Pau Vidal, a la taula rodona hi participarà el consultor social, formador i coach executiu, Carles Cortés León, el director de persones a la Fundació Atenea, Daniel Domingo García i, com a moderador, el director de la Fundació Cobre de las Cruces, Juan Ramón Gallego.

L'objectiu d'aquesta jornada és posar en comú noves perspectives i experiències que s'estan duent a terme al sector en matèria de: transparència i bon govern, Llei de Mecenatge, models de bona gestió, canvis en el finançament i captació de fons, comunicació , responsabilitat social corporativa (RSC), i direcció de persones.

Més informació i inscripcions

‘La incidència de les dones al teixit associatiu català. Trajectòries femenines per a la transformació social’ és l’estudi elaborat per l’Observatori del Tercer Sector, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, ques es va presentar el passat dia 22 de maig a l’Auditori del Casal de Barri Folch i Torres.

La presentació va comptar amb la participació de la Presidenta de l’Institut Català de les Dones, la Sra. Montse Gatell, que va reflexionar sobre el rol que les dones juguen en la societat actual posant especial atenció en el paper que la pròpia administració pública juga en aquest sentit. Per la seva part, el President de l’Observatori del Tercer Sector, el Sr. Joaquim Sabater, va posar sobre la taula la importància d’aquest tipus de recerques i del rol de l’OTS en aquests sentit. Finalment, tres de les protagonistes de la recerca, la Sra. Fàtima Ahmed, la Sra. Rita Huybens i la Sra. Fina Rubio, van reflexionar sobre els seus aprenentatges i les seves experiències al tercer sector i sobre com es podrien traslladar els lideratges de les dones, del tercer sector al conjunt de la societat. Per tancar l’acte vam comptar amb la participació de la Sra. Ana Villa, qui va fer una síntesi de les principals idees aportades durant l’acte.

Aquesta publicació està disponible en català

Accedir a la recerca associada

Dimecres 22 de maig a l’Auditori del Casal de Barri Folch i Torres, acte de presentació de la publicació 'La incidència de les dones en el teixit associatiu català. Trajectòries femenines per a la transformació social', l’estudi elaborat per l’Observatori del Tercer Sector, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, que té com a objectiu visibilitzar i posar en valor el treball aportat per moltes dones al tercer sector i, també, retre un petit homenatge a algunes dones que han tingut un trajectòria destacada dins el teixit associatiu català.

En l'estudi s’exploren les relacions entre les dones, el gènere femení i el teixit associatiu, tot analitzant les contribucions de les dones al tercer sector i plantejant alguns reptes en matèria d'equitat de gènere. També s'han plasmat set històries de vida que presenten les trajectòries de de set dones amb experiències destacades en el teixit associatiu.

Les dones protagonistes de la recerca són Fàtima Ahmed (Associació Ibn Batuta), Roser Batlle (promoció de l’Aprenentatge Servei), Muriel Casals (Òmnium Cultural), Teresa Crespo (Entitats Catalanes de l’Acció Social, ECAS), Rita Huybens (Lliga dels Drets dels Pobles), Rita Marzoa (programa Solidaris de Catalunya Ràdio) i Fina Rubio (Fundació de dones Surt).

L'acte comptarà amb la presència d’algunes de les seves protagonistes i amb la intervenció de la Presidenta de l’Institut Català de les Dones, la Sra. Montse Gatell.

Programa de l'acte

17:45h. Benvinguda

18:00h. Presentació
- L’OTS i la recerca del tercer sector, a càrrec de Sr. Quim Sabater, president de l’OTS.
- Dones i societat civil, a càrrec de Sra. Montse Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones.
- L’estudi ‘La incidència de les dones en el teixit associatiu català. Trajectòries femenines per la transformació social’ a càrrec de Sra. Montse Fernández, investigadora de l’OTS.

18:30h. Taula rodona on participaran tres dones protagonistes de la recerca: Sra. Fàtima Ahmed, Sra. Rita Huybens i Sra. Fina Rubio. Els temes que tractaran són:
- Aprenentatges i experiències al tercer sector.
- Com podem traslladar els lideratges de les dones, del tercer sector al conjunt de la societat?

19:20h. Tancament de l’acte a càrrec de Sra. Ana Villa, membre de la Junta Directiva de l’OTS

19:30h. Fi de l’acte

Data: dimecres 22 de maig de 2013
Lloc: Auditori del Casal de Barri Folch i Torres, C/ Reina Amàlia, 31 -08001- Barcelona (al davant de l’institut Milà i Fontanals)
Hora: de 18 h. a 19:30 h.
Accés gratuit: És necessari confirmar l’assistència aquí.

L’Observatori del Tercer Sector conjuntament amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) hem elaborat un informe sobre el moviment associatiu juvenil de Catalunya.
L'estudi pretén tenir dades objectives i indicadors per a conèixer l'estat en què es troba el conjunt del moviment associatiu català.

En aquest projecte es planteja una aproximació ordenada a les entitats juvenils, posant el focus d’atenció en aquelles que formen part del CNJC i elaborant un mapa de l’associacionisme juvenil al territori.

La recerca planteja una anàlisi específica per aquestes organitzacions, mostrant aspectes com la seva dimensió, estructuració i funcionament.

Veure la recerca associada.

Descarregar l’estudi del moviment associatiu a Catalunya (en català).

Concepció Requena, treballadora social amb compromís i en defensa drets dones, ha estat la guanyadora del 1r Premi ASPÀSIA en defensa de l’equitat de gènere que atorga l’Observatori del Tercer Sector i la Xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS).

El guardó, que tindrà una periodicitat anual, vol reconèixer trajectòries de lluita per l’apoderament de les dones a Catalunya.

El Premi ASPÀSIA en defensa de l’equitat de gènere s’ha lliurat en el marc de la 1a Jornada de DDiPAS. que ha tingut lloc el 20 de març de 2013 a l’Espai Francesca Bonnemaison.


Concepció Requena
Concepció Requena, infermeria ATS diplomada en Treball Social i en Educació Social, inicia el seu exercici professional l’any 1969 com assistent social a l'empresa SAFA de Blanes on treballa intensament sobre les dificultats amb les que es troben les mares solteres. En aquesta mateixa dècada, aconsegueix posar en marxa a la Maternitat de Barcelona un Servei d'Orientació i Acollida i un pis residencia per a noies on, per primera vegada, es senten tractades com a persones adultes.

L'any 1970 crea i dirigeix a Barcelona el SOMS (Servei d'Orientació per Mares Solteres), i la Guarderia CUC, oberta les 24 hores per satisfer les necessitats de les mares, ja que la majoria treballaven en el servei domèstic. Amb l'arribada dels Ajuntaments democràtics lluita per la posada en marxa a Barcelona del Patronat Municipal de Guarderies.

L'any 1980 s’incorpora a l'Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona com a cap de l'Àrea d'Infància i col·labora com a docent a les dues Escoles de Treball Social de Barcelona. A finals dels anys 80 treballa en el Programa de Suport i Supervisió als Serveis Socials d'Atenció Primària dels Municipis.

Als anys 90 esdevé Cap de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

L’any 1997 es jubila, però no abandona les seva lluita social. En aquest període destaca la seva participació al Comitè Tècnic del Col·legi Professional pel Servei d'Adopcions de la DGAIA de la Generalitat de Catalunya i als Patronats Municipals de Disminuïts de Blanes i de Sant Boi. A més, exerceix de voluntària del MD Dret a Morir amb Dignitat, a CONEX (Coneixements i Experiències) i al grup "Voluntariat per la Interacció Social" del barri de la Sagrada Família. També és membre del "Equip 65" del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

Concepció Requena és una dona lluitadora que sempre ha treballat per l’equitat de gènere a través del estudi previ de les necessitats de les dones i la posterior promoció de serveis adaptats a les problemàtiques detectades, molt especialment en l’àmbit de les mares solteres i la protecció de la infància. En aquest sentit, ha publicat diversos articles en revistes especialitzades de l'àmbit social i ha estat promotora de ACIM (Associació Catalana per la Infància Maltractada).

Més informació sobre el Premi ASPÀSIA

El passat 20 de març va tenir lloc la 1a Jornada de la Xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) ‘Afrontant la crisi amb una altra mirada’.

L’Observatori del Tercer Sector va estar present a la jornada per presentar una avançament de les dades de l’Anuari 2013 del Tercer Sector Social i per lliurar el 1r Premi ASPÀSIA en defensa de l’equitat de gènere.

Pel que fa a les primeres dades de l’Anuari, cal destacar la forta feminització que presenta el sector –un 63% de les persones que el conformen són dones, incloent treballadores, col·laboradores i voluntàries— i dues tendències que apunten, segons el director de l’OTS, Pau Vidal, “una altra manera de gestionar la crisi que pot convertir el tercer sector en un referent social”. Les primeres dades mostren, per una banda, el creixement de l’ocupació parcial fruit del repartiment del treball –en lloc d’ajustar plantilles mitjançant acomiadaments— i, per l’altra, l’increment de la presència de dones en òrgans de govern: mentre al món empresarial disminueix (del 19 al 13% des del 2007), al tercer sector passa del 35 al 41%. Podeu veure tota la presentació aquí.

En relació al Premi ASPÀSIA, en aquesta primera edició el guardó s’ha concedit a Concepció Requena, treballadora social amb compromís i en defensa dels drets de les dones. El guardó, atorgat per l’Observatori del Tercer Sector i la Xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS), tindrà una periodicitat anual i té com objectiu reconèixer trajectòries de lluita per l’apoderament de les dones a Catalunya.

La jornada, a més, ha comptat amb una taula rodona sobre “Nous models econòmics per afrontar la crisi”. En ella, la catedràtica d’Història Econòmica Lina Gálvez ha fet un repàs de les causes que ens han portat a la crisi actual, que ha disparat les desigualtats de renda i ha incrementat les de gènere per la “refamiliarització de les tasques de cura i les retallades socials”, i ha formulat les alternatives que planteja l’economia feminista: millor repartiment del benefici del creixement, major corresponsabilitat entre homes i dones, banca i finances socialment útils, control del capital internacional, mercats socialment responsables i comerç just, drets de propietat més equitatius i col·lectius, i drets econòmics i socials al centre de la política econòmica. Idees i propostes molt properes i confluents amb els principis de l’economia del bé comú que ha exposat, en la mateixa taula, Lourdes Ribes, presidenta de l’associació de dones emprenedores Odame, que ha advocat per impulsar la matriu evaluadora del model per consumir de manera més responsable i sostenible.

Consulteu el programa complert de la jornada. .

Dimecres, 20 de març, en el marc de la primera Jornada de la Xarxa Dones Directives i professionals de l’Acció Social(DDiPAS) Xarxa Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS), es lliurarà el 1r Premi ASPÀSIA en defensa de l’equitat de gènere.

La Jornada, que porta per títol ‘Afrontant la crisi amb una altra mirada’, coincideix amb el primer aniversari de la Xarxa i incidirà en el valor econòmic i social de les tasques de cura, el valor afegit que suposa l’aportació de les dones a l’economia i els reptes que planteja la crisi actual.

La jornada tindrà lloc de 9.00 a 13.30 hores a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona i és gratuïta, tot i que és imprescindible la incripció prèvia a través d'aquest formulari online.

La Xarxa Dones Directives i professionals de l’Acció Social (DDiPAS) és un espai impulsat per ECAS (Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social) amb l’objectiu de potenciar la presència i la visibilitat de les dones a les organitzacions del tercer sector social i a data d’avui ja compta amb més de 100 membre.

El Premi ASPÀSIA en defensa de l’equitat de gènere és una inciativa de l’Observatori del Tercer Sector i DDiPAS.

Després de gairebé quatre mesos realitzant treball de camp, l'Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya finalitza la recollida de qüestionaris amb uns resultats de resposta favorables, sobretot tenint en compte l'actual context social.

A data d'avui, comptem amb unes xifres de recolllida de dades molt similars a les que es va obtindre l'any 2009. Tot i així, seguim animant les entitats que encara no ho heu fet, a fer-nos arribar les vostres respostes, ja que quanta més participació hi hagi, més acurats i significatius podran ser els resultats d'aquest.

En pocs dies iniciarem la segona fase de treball, consistent en analitzar els resultats obtinguts. Les dades numèriques seran les primeres en ser analitzades i, per tant, en els propers mesos es podran presentar resultats preliminars. Les dades qualitatives requereixen una anàlisi més lenta. Amb tot, està previst que l'Anuari 2013 pugui ser presentat l'octubre de 2013. A mida que tinguem més informació l'anirem concretant

Moltes gràcies a totes les entitats, administracions públiques, mitjans de comunicació i resta d’organitzacions que heu col·laborat aquests mesos amb l’Anuari, fent aportacions, difonent la seva importància i mobilitzant al teixit social per participar en la recerca.

Si vols assabentar-te de tot el que passa a l’Observatori del Tercer Sector ara pots seguir-nos a través de Facebook i Twitter.

Fes-te fan de l'OTS a Facebook

Segueix-nos a Twitter @ots_org

Dijous dia 28 de febrer de 2013 finalitza el plaç per presentar candidatures al Premi ASPÀSIA en defensa de la equitat de gènere.

El Premi ASPÀSIA és una iniciativa de l’Observatori del Tercer Sector i la xarxa DDiPAS d’ECAS amb l'objectiu de valorar la trajectòria vital i professional de persones que, amb les seves iniciatives i accions, hagin afavorit a l’equitat de gènere i hagin treballat en defensa de l’apoderament de les dones.

El Premi pretén reconèixer el compromís i el treball realitzat des de la praxi, la reflexió i/o la recerca i valorarà que l’actuació que la persona hagi tingut un impacte social rellevant.

Les candidatures poden ser presentades per una o més persones que valorin la trajectòria d’una tercera persona com a mereixedora d’aquest reconeixement, o pot presentar-la també la mateixa persona candidata.

Per presentar una candidatura s'ha de complimentar el següent formulari 'Premi ASPÀSIA' .

Per donar visibilitat a les trajectòries premiades, l’Observatori del Tercer Sector ho incorporarà a les publicacions que versin sobre aquesta temàtica i DDiPAS publicarà al seu blog les trajectòries destacades. A més, les persones premiades seran reconegudes com a sòcies d’honor de DDiPAS i rebran informació de totes les activitats de la xarxa d’ECAS i d’OTS, així com tots els materials produïts per ambdues organitzacions.

Jurat
Estarà format per persones vinculades al sector social que es consideri poden valorar els criteris d’atorgament del premi. Aquestes persones seran nomenades per DDiPAS i l’OTS a títol personal i per una edició, amb caràcter renovable.

Calendari 2013
- Publicació de les Bases del Premi i obertura de la convocatòria: 15 de gener de 2013.
- Termini de presentació de candidatures: 28 de febrer de 2013 (inclòs).
- Atorgament del Premi: a les primeres Jornades DDiPAS (març 2013).

Qui era ASPÀSIA?
Aspàsia de Milet, 470-410 a.C. Nascuda a Milet, apareix a Atenes en plena gestació de la democràcia. Tot i ser coneguda com la dona que es va casar amb Pèricles, Aspàsia va ser una gran política, sofista i mestra d’oratòria. A més, va escriure un dels primers tractats de ginecologia i obstetrícia. En un temps en què es creia que les dones havien de deixar que els homes governessin les seves vides, Pèrciles consultava Aspàsia en un pla d’igualtat; li demanava consell en assumptes de gran importància política i comptava amb ella per a reunions amb persones rellevants, on Aspàsia demostrava la seva gran intel•ligència. També apareix en els Diàlegs de Plató com a mestra de Sòcrates i Escairis l’esmenta en el seu diàleg socràtic com a mestra sofista. Segons Xrisi Tefarikis, Aspàsia “no és la ‘tonta bonica’ ni la ‘sàvia lletja’”; és ambdues coses.

Per més informació consulteu les Bases del Premi ASPÀSIA

L'Agència de Comunicació Social publica una 'Guia d’entitats socials per als mitjans de comunicació' amb l’objectiu de facilitar als periodistes la recerca de fonts i la consulta d’informació sobre els àmbits i col·lectius amb què treballen les organitzacions del tercer sector social.

Hi són presents unes setanta entitats d’ECAS i unes trenta organitzacions de referència dins del tercer sector social, entre les que apareix l'Observatori del Tercer Sector.

L'Agència de Comunicació Social és un projecte impulsat per la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) per fer sentir la veu de l’acció social, donar visibilitat a les problemàtiques socials i sensibilitzar la ciutadania envers aquestes.

Accés a la 'Guia d’entitats socials per als mitjans de comunicació'(en català).

Pau Vidal, en representació de l’Observatori del Tercer Sector, dóna la seva visió en l’article d’Anna Torrens ”Ética en las finanzas”publicat a la revista Pshycologies.

Les idees clau que tracta l’article i sobre les que Pau Vidal va donar les seves idees són les següents:

- Una banca ética és una entitat que combina la rendibilitat financera amb la rendibilitat social.

- La transparència és quelcom essencial a les banques.

- La crisi ha motivat que més persones s’interessin per elles.

Per a més informació podeu accedir a l’article de la revista ”Ética en las finanzas”.

Des de l’Observatori del Tercer Sector i la xarxa DDiPAS d’ECAS convoquem aquest Premi que té per objectiu valorar la trajectòria vital i professional de persones que, amb les seves iniciatives i accions, hagin afavorit a l’equitat de gènere i hagin treballat en defensa de l’apoderament de les dones.

El Premi pretén reconèixer el compromís i el treball realitzat des de la praxi, la reflexió i/o la recerca i valorarà que l’actuació que la persona hagi tingut un impacte social rellevant.

Les candidatures poden ser presentades per una o més persones que valorin la trajectòria d’una tercera persona com a mereixedora d’aquest reconeixement, o pot presentar-la també la mateixa persona candidata.

Per presentar una candidatura s'ha de complimentar el següent formulari 'Premi ASPÀSIA' .

Per donar visibilitat a les trajectòries premiades, l’Observatori del Tercer Sector ho incorporarà a les publicacions que versin sobre aquesta temàtica i DDiPAS publicarà al seu blog les trajectòries destacades. A més, les persones premiades seran reconegudes com a sòcies d’honor de DDiPAS i rebran informació de totes les activitats de la xarxa d’ECAS i d’OTS, així com tots els materials produïts per ambdues organitzacions.

Jurat
Estarà format per persones vinculades al sector social que es consideri poden valorar els criteris d’atorgament del premi. Aquestes persones seran nomenades per DDiPAS i l’OTS a títol personal i per una edició, amb caràcter renovable.

Calendari 2013
- Publicació de les Bases del Premi i obertura de la convocatòria: 15 de gener de 2013.
- Termini de presentació de candidatures: 28 de febrer de 2013 (inclòs).
- Atorgament del Premi: a les primeres Jornades DDiPAS (març 2013).

Qui era ASPÀSIA?
Aspàsia de Milet, 470-410 a.C. Nascuda a Milet, apareix a Atenes en plena gestació de la democràcia. Tot i ser coneguda com la dona que es va casar amb Pèricles, Aspàsia va ser una gran política, sofista i mestra d’oratòria. A més, va escriure un dels primers tractats de ginecologia i obstetrícia. En un temps en què es creia que les dones havien de deixar que els homes governessin les seves vides, Pèrciles consultava Aspàsia en un pla d’igualtat; li demanava consell en assumptes de gran importància política i comptava amb ella per a reunions amb persones rellevants, on Aspàsia demostrava la seva gran intel•ligència. També apareix en els Diàlegs de Plató com a mestra de Sòcrates i Escairis l’esmenta en el seu diàleg socràtic com a mestra sofista. Segons Xrisi Tefarikis, Aspàsia “no és la ‘tonta bonica’ ni la ‘sàvia lletja’”; és ambdues coses.

Per més informació consulteu les Bases del Premi ASPÀSIA

L’Anuari 2013 està tenint una bona acollida per part de les entitats socials catalanes, arribant abans de Nadal a més de 600 entitats contestant el qüestionari. L’objectiu de l’Anuari és arribar al màxim nombre d’organitzacions possible i poder reflectir amb rigor la realitat del tercer sector social.

Per això, amb l’entrada d’any hem iniciat una segona fase de recollida d’informació que tindrà lloc fins el 16 de gener de 2013. Això vol dir que podeu acabar de contestar el vostre qüestionari fins aquest dia o, fins i tot, aquelles entitats que no heu començat decidir-vos i fer-ho. Us esperem!

Podeu accedir al qüestionari de l'Anuari del Tercer Sector Social des d'aquí.

No podem oblidar-nos de totes les entitats que ja heu contestat el qüestionari a qui volem agrair especialment el vostre esforç.

Dimarts, 18 de desembre, finalitza el termini per participar en l’edició 2013 de l’Anuari del Tercer Sector Social.

Si sou una entitat social catalana no deixeu passar aquesta oportunitat i participeu-hi responeu ara a l’enquesta de l’Anuari.Podeu accedir al qüestionari aquí.

Participar en l’Anuari us assegurarà que les vostres impressions i necessitats davant del context actual queden recollides en ell.

Recordeu que l’Anuari del Tercer Sector Social és un estudi periòdic que permet conèixer l’estat del sector, els reptes que se’ns presenten i ens dóna pistes de com afrontar-los.

Podeu consultar les edicions anteriors de l’Anuari en la web del anuari.

Lamentem la mort del professor d'Organització i Direcció Estratègica de l'Empresa a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials-ETEA, Alfonso Carlos Morales, el passat 12 de desembre a Còrdova als 50 anys d'edat.

Morales va ser patró i investigador de la Fundació ETEA per al Desenvolupament i la Cooperació, i professor i investigador de l'Àrea d'Organització d'Empresa, especialista en Economia Social, Organització i Recursos Humans, a més de coordinador de l'equip d'Integració Acadèmica d'Organització d'Empreses.

Des del anys 2008 publicava al seu bloc d'innovació social http://cerillasenlaoscuridad.blogspot.com.es/.

Des de l'Observatori del Tercer Sector remetem el nostre més sincer condol a familiars i amics.

Pau Vidal, en representació de l’Observatori del Tercer Sector, va intervenir en el Congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya que va tenir lloc els dies 13 i 14 de desembre a La Pedrera moderant una taula rodona sobre “La base social, voluntariat i participació”.

A la taula rodona a més de Pau Vidal van participar:

- Sr. Enric Canet, Casal dels infants del Raval

- Sra. Sol Solà, Greenpeace Catalunya

Aquest Congrés ha estat organitzat amb la voluntat de ser un punt de trobada per escoltar i compartir les experiències de les entitats, per cercar i crear aliances i col·laboracions i per opinar i debatre sobre temes d’interès per a les entitats del Tercer Sector Ambiental Català.

Més informació sobre el Congrés i el seu programa en la web del Primer Congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya

Pau Vidal, en representació de l’Observatori del Tercer Sector, participarà a la Xerrada sobre el Tercer Sector per a entitats de segon nivell de Sant Boi que tindrà lloc el proper dilluns 10 de desembre al Casal de barri Marianao a les 18:00h.

A la xerrada, organitzada per la Oficina de Suport Tècnic per a Entitats (OSTEN) es tractaran els següents temes:

- Què és el Tercer Sector?

- Quina funció té en la societat?

- A quins reptes s’enfronta?

- Quin paper hi desenvolupen les Entitats no Lucratives?

Aquesta xerrada té la voluntat de resultar un esdeveniment on poder compartir, parlar i generar idees i coneixement entre les diferents persones o representants que conformen el sector a Sant Boi.

Para més informació sobre l'esdeveniment podeu accedir al cartell de la xerrada aquí.

El proper 27 de novembre Pau Vidal, en representació de l’Observatori del Tercer Sector, intervindrà al seminari que Fundació Luis Vives organitza a Barcelona en motiu de l’edició 2012 de l'Anuari del Tercer Sector.

El seminari versarà sobre “L'autonomia financera del Tercer Sector d'Acció Social". I tindrà lloc a l’Auditori de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya (C/ Rocafort 242 bis 2n. Planta baixa) a les 10:00h.

El seminari s'enquadra en un conjunt de nou seminaris que Fundación Luis Vives durà a terme de forma prèvia a la propera presentació el 18 de desembre a Madrid de l'Anuari 2012. Amb aquests seminaris, el que es pretén és abordar els diferents reptes als que s'enfronta el sector.

Aquest seminari està especialment dirigit a totes les entitats socials de la regió i a les persones que en elles col•laboren i treballen, però aquesta invitació s’extèn a les persones representants de l'administració pública, representants de sindicats i universitats, a més d'altres actors de la societat civil que són peces claus en la generació de debat i d'un desenvolupament interessant dels seminaris.

Podeu consultar el programa del seminari aquí.

Més informació sobre el seminari al web de la Fundació Luis Vives.

L’Observatori del Tercer Sector va celebrar el dia 26 de novembre la reunió del Consell Assessor de Recerca a Barcelona per debatre sobre “Un canvi d’època pel tercer sector: Canvis estratègics en l’evolució de les entitats”.

Durant la sessió de treball es va reflexionar sobre el context actual on estem vivint un veritable canvi d'època més que una època de canvis, per poder elaborar un quadern que reculli les reflexions realitzades i posar-les a l'abast de totes les entitats. A partir de les conclusions de la reunió s’editarà una publicació de la col•lecció Debats OTS.

El Consell Assessor de Recerca està format per unes 40 persones procedents de diferents àmbits d’activitat o amb afinitat al tercer sector, podeu consultar els seus membres aquí.

A la reunió van assistir 30 persones organitzades en 4 grups i que van debatre i reflexionar sobre el tema plantejat a partir de les següents preguntes:

1. Quins són els propers reptes de les entitats?

2. Com fer arribar a les entitats de base la consciència de la nova època que afrontem?

3. Com impulsar el canvi en el tercer sector per adaptar-se a aquesta nova època?

4. Quin pot ser...quin hauria de ser... el rol del tercer sector en aquests moments de crisi social?

Podeu consultar la presentació que es va dur a terme durant la reunió aquí.

Per més informació, no dubteu en posar-vos en contacte amb l'equip de l'Observatori del Tercer Sector a través de correu electrònic: observatori@observatoritercersector.org

L’Observatori del Tercer Sector i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya de manera conjunta acabem de posar en marxa una nova edició de l’Anuari del Tercer Sector Social, l’estudi periòdic que analitza l’estat i evolució de les entitats socials catalanes.

L’objectiu de l’estudi és visibilitzar la tasca de les entitats socials i analitzar les necessitats i reptes més imperants pel sector. En l’edició d’enguany, marcada per la crisi econòmica i social i en la que el que rol del sector s’ha fet més imprescindible que mai, elaborar un estudi d’aquestes característiques es clau per conèixer com enfocar el futur del sector.

L'èxit de l’estudi depèn en gran mesura de la participació de les entitats socials catalanes, doncs en són les protagonistes. Animem a totes les entitats socials de Catalunya que volgueu participar en aquest estudi a que accediu al web de l’Anuari i respongueu al qüestionari que allà hi ha. El plaç per respondre finalitza el 18 de desembre.

La idea d’elaborar un anuari del tercer sector social amb caràcter periòdic, va sorgir arran la publicació l'any 2003 del Llibre blanc del tercer sector civico-social. Des d’aleshores ja s’han dut a terme dues edicions de l’Anuari, la del 2009 i la del 2011, de les que es pot trobar tota la informació al web.

L'Anuari compta amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya i Fundació la Caixa i la col•laboració de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona.

Web de l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya: anuaritercersectorsocial.cat

Pau Vidal, en representació del Observatori del Tercer Sector, intervindrà a la jornada de reflexió i debat del Codi ètic de les associacions que tindrà lloc el proper 15 de novembre a La Casa dels Entremesos a les 18:00h.

A la jornada d'enguany, organitzada pel Codi ètic de les associacions de Barcelona intervindran, a més de Pau Vidal:

- Begoña Román, presidenta del Comitè d'ètica de serveis socials de Catalunya

- Enric Prats, president de la Comissió del Codi ètic de les associacions de Barcelona

Aquesta jornada que té la voluntat de resultar un punt de trobada anual on generar coneixement entre les diferents persones que conformen els òrgans de govern de les associacions, està adreçada als membres de les Juntes directives de les federacions, confederacions i coordinadores territorials per parlar:

- dels valors en les organitzacions davant una societat cada vegada més exigent,

- de les seves formes d'organització,

- de la necessitat d'unes juntes directives cada vegada més capacitades en les seves funcions, vetllar per la qualitat de les entitats que federem o aglutinem

- i com a rere fons, del Codi ètic, un instrument propi de les associacions, com una de les eines transversals que poden ajudar a enfortir-nos.

Podeu consultar el programa de la jornada aquí.

Més informació sobre la jornada en la web del Codi ètic de les associacions de Barcelona

Montse Fernández, en representació de l’Observatori del Tercer Sector, va impartit el passsat 10 d’octubre una de les sessions del curs “La participació interna en les associacions: com fer un pla de participació”, organitzat per l’ Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i que es celebra els mesos d'octubre i novembre de 2012.

Montse Fernández va participar junt amb Pau Mas, coordinador de la Càtedra Lideratges i Gobernança Democràtica d’ESADE, i Jordi Bonet, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Els tres discursos van resultar complementaris, aportant una visió de conjunt i al mateix temps transversal del paper de les associacions en la nostra societat, des de l'abstracte a la concreció.

El curs va destinat a persones del món associatiu català, ja siguin associats, directius o tècnics d'alguna associació o federació d'associacions i té com a principals objectius:

- Fomentar la reflexió entorn la qualitat democràtica i el paper de les associacions.

- Fomentar la reflexió sobre la necessitat i les possibilitats de millorar la participació interna a les associacions.

- Desenvolupar, entre els assistents, les habilitats i les capacitats necessàries per al disseny, implementació i gestió de Plans de Participació per a associacions, potenciant els diferents instruments per fomentar la participació interna.

- Fomentar l'intercanvi d'experiències entre les diferents entitats que assisteixin al curs.

Podeu consultar el programa del curs complet aquí.

El passat 27 de setembre ens vam reunir amb les entitats membres de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya per informar i explicar la posada en marxa de l'Anuari del Tercer Sector 2013 que arrenca amb força.

L'edició d'enguany de l'Anuari és crucial, ja que suposarà una eina clau i de gran utilitat per afrontar els reptes als quals totes les entitats ens enfrontem en l'actual context de crisi. Per això mateix, més que mai, és important la màxima participació de les entitats que conformen el sector.

Podeu consultar la presentació que es va dur a terme durant la reunió a l'Auditori de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya aquí.

Per més informació, no dubteu en posar-vos en contacte amb l'equip de l'Observatori del Tercer Sector a través de correu electrònic: observatori@observatoritercersector.org

Organitzem la propera reunió del consell assessor de recerca de l'OTS: "Més que una època de canvis, un canvi d'època pel tercer sector". La trobada serà el proper dilluns 26 de novembre a l'Espai Jove La Fontana, al barri de Gràcia. Volem reflexionar sobre el context actual on estem vivint un veritable canvi d'època més que una època de canvis, per poder elaborar un quadern que reculli les reflexions realitzades i posar-les a l'abast de totes les entitats.

El proper 19 de setembre el director de l'OTS, Pau Vidal, impartirà en el marc del XII Congrés de Fundraising un taller sobre la importància de la base social en la captació de fons.

Sota el títol "Complicitat social: més enllà de la captació de fons", durant 90 minuts reflexionarem de manera col·lectiva sobre la importància de la base social i la complicitat social en la captació de fons, com obtenir-la, potenciar-la, fidelitzar-la i comprometre-la amb l'organització i, lògicament, la seva vinculació amb la captació de fons perquè tingui èxit.

Més informació sobre el Congrés: www.congresofundraising.org

Ja està en marxa l’estudi per elaborar la quarta edició (comptant el Llibre Blanc) de l’Anuari del Tercer Sector Social, l’informe biennal que realitzem en col·laboració amb la Taula d’entitats per tal de conèixer l’evolució de tercer sector social.

L’edició d’enguany és molt important, ja que serà una eina de gran utilitat per fer front als reptes que a totes les entitats i resta d’agents socials se’ns presenten davant l’actual situació de crisi. I per això demanem, més que mai, la vostra participació!

Actualment estem treballant en el qüestionari que farem arribar a les entitats socials de Catalunya. En la darrera edició van ser més de 800 les entitats que hi van participar. Enguany esperem comptar amb moltes més!

Podeu consultar l'Anuari de l'any 2011 aquí .

Per saber-ne més, podeu posar-vos en contacte amb l’equip de l’Observatori del Tercer Sector a observatori@observatoritercersector.org

Dissabte, 14 de juliol Pau Vidal, director de l'Observatori del Tercer Sector i Jaume Albaigès, membre de la Junta Directiva, van participar a la tertulia sobre Tercer Sector 2.0 que el programa Eureka de COMRàdio va organitzar per debatre sobre els principals reptes que les organitzacions tenen en l’actual context i que provoquen un canvi de paradigma comunicatiu, relacional i de col•laboració entre organitzacions i ciutadania. Vam tenir el plaer de compartir taula amb Jordi Gusi, d’ECAS, Pilar Núñez, d’INTRESS, Rosa Castro, de la UPCnet i Jordi Juanós, de l’Up Social. Podeu escoltar l’audio complert des d’aquí:

L'Observatori del Tercer Sector ha participat un any més en el Congrés Internacional de la “International Society sig Third-Sector Research (ISTR)”, que en aquesta ocasió s'ha celebrat a Siena del 10 al 12 de juliol i que ha comptat amb la participació de més de 650 persones procedents de 66 països diferents. Aquesta edició, que ja és la desena, el congrés ha versat sobre "Democratitzation, Marketization and the Third Sector". Des de l'OTS hem presentat una ponència titulada "Pathways for improving non-profit boards". El ISTR és una organització internacional que té com a objectiu crear una comunitat d'experts, dedicats a la investigació sobre el tercer sector, amb un enfocament internacional i de caràcter comparatiu. L'OTS ha participat en les últimes edicions del congrés celebrades a Toronto (2004), Bangkok (2006), Barcelona (2008), i Istanbul (2010), presentant diferents assaigs, donant a conèixer la realitat del tercer sector a Catalunya a nivell internacional . Per a més informació sobre la ISTR, podeu consultar la seva web.

Hem començat els preparatius d’una nova edició de l’Anuari del Tercer Sector Social, informe biennal que realitzem en col·laboració amb la Taula d’entitats. Es tracta d’un estudi que combina mètodes quantitatius i qualitatius en les diferents edicions i que permet disposar de dades periòdiques sobre la situació i evolució de les entitats. Aquestes dades es posen al servei de les organitzacions, de les administracions públiques i de la resta d’agents socials. Així mateix, en aquesta edició l’Anuari del Tercer Sector Social 2013 serà una font de coneixements que servirà per fer front als reptes que es presenten davant l’actual situació de crisi. Per saber-ne més, podeu posar-vos en contacte amb l’equip de l’Observatori del Tercer Sector a observatori@observatoritercersector.org.

El passat 26 de juny vam participar a la taula rodona de conclusions de DIT3S (Diàlegs d’innovació i tecnologia amb el tercer sector social), una iniciativa de la UPCNet que té per objectiu identificar necessitats i situacions que poden donar lloc a projectes innovadors per a la transformació social. Podeu accedir a la ponència de la jornada i més informació des d'aquí.

Pau Vidal, director de l'Observatori del Tercer Sector i Jaume Albaigès, membre de la Junta Directiva, participaran en la taula rodona del proper dia 26, en una jornada organitzada per la UPC per compartir les conclusions dels diàlegs dit3s. El projecte dit3s ha consistit en diàlegs en innovació i tecnologia amb el Tercer Sector Social i la jornada servirà per compartir les conclusions extretes d'aquestes diàlegs. Per a més informació podeu visitar el web. Aquí podeu consultar el programa explicatiu de la jornada:PROGRAMA.

Del 10 al 13 de juliol tindrà lloc la Conferència Internacional del ISTR: Democratitzation, Marketitzation and the Third Sector. Per a més informació visiteu el web de l'ISTR. Aquí podeu consultar el programa explicatiu de la Conferència: PROGRAMA.

Del 4 al 6 de Juliol tindrà lloc a Évora,un poble del sud de Portugal, la tercera edició de La Escola de Verao de Voluntariado 2012, promoguda per la Fundació Eugénio de Almeida. Per a més informació sobre el programa, la fitxa d'inscripció i les condicions de pagament consulteu la web de la fundación, dins de formació o training.

L'Observatori del Tercer Sector va ser present al congrés, que va tenir lloc el passat 29 de maig al Saló d'Actes de Bolunta (Bilbao), a través d'un taller dinamitzat per Pau Vidal i Montse Fernández i titulat "La col·laboració entre organitzacions no lucratives".

Podeu veure el vídeo del taller fent clic en el següent enllaç.

Podeu consultar les presentacions realitzades pel Observatori Tercer Sector (castellà):

Junts per la societat: Experiències de col·laboració en el Tercer Sector Social.

Col·laboració entre ONLs i el treball en xarxa.


Podeu accedir al Programa de la jornada des d'aquí.

La jornada va constar d'una sessió de formació i una taula rodona durant el matí, i un taller participatiu durant la tarda. Al llarg del dia, els i les participants van reflexinar sobre les experiències de col·laboració entre entitats i es van plantejar les pistes necessàries per explorar noves formes col·laboratives en el futur.

Pau Vidal participa com a ponent al taller El Tercer Sector, la discapacidad intelectual y los medios de comunicación: tratamiento de la discapacidad en las “agendas” de los periodistas. Aquestes jornades estan organitzades per Atades, Asociación Tutelar Asistencial de Discapacitados Intelectuales; i estan dirigides a tots aquells professionals de la comunicació sensibles al tractament de la discapacitat. Per a més informació podeu consultar el web d'Atades. Aqui podeu consultar el document explicatiu del taller: PROGRAMA.

El 2001, un grup d'entitats rellevants del món social català van impulsar la realització d'una recerca de referència sobre la realitat de les entitats socials catalanes: el Llibre Blanc del Tercer Sector Social. El 27 d'abril del 2002 va ser un dia clau en la realització del Llibre Blanc: es va fer una trobada de treball històrica entre el tercer sector social i el Govern de la Generalitat, en la qual es va escenificar públicament el compromís explícit del Govern de Catalunya amb el conjunt del teixit del tercer sector social català, fent un reconeixement al sector com agent social en la seva globalitat.  Volem recordar aquest desè anivesari amb un article especial al nostre blog. Podeu consultar-lo al Blog del Tercer Sector

En Pau Vidal, director de l'Observatori del Tercer Sector, participa en les desenes jorandes de sensibilització sobre la interculturalitat organitzades pel Centro Tecnolóxico Arteixo, de A Coruña, els propers 26 i 27 d'Abril. La ponència es titula "Oportunitats i reptes per al tercer sector en temps de crisi". Trobareu més informació sobre la jornada a www.ecosdosur.org, i podeu consultar el programa i la resta de les informacions al seu blog.

L'Observatori del Tercer Sector participa a les jornades Tránsitos, dedicades a la relació entre joventut, web social i tercer sector. Es tracta d'unes jornmades organitzades pel Consell de la Joventut de Múrcia. Hi participa, com a representant de l'OTS, la Montse Fernández, amb una ponència titulada "Los aprendizajes juveniles mediante la participación en organizaciones ciudadanas: adaptaciones necesarias". Trobareu tota la informació de les jornades, així com diferents vídeos relacionats, i espais per a propostes, al web del Consell de Joventut de Múrica.

- Ponència associada: L'OTS a les jornades "Tránsitos", Consell de la Juventut de Múrcia

Des de l'Observatori del Tercer Sector volem anunciar la incorporació de la Muriel Casals a la nostra junta, i donar-li una càlida benvinguda. Ens fa molta il·lusió la seva implicació, i esperem poder avançar plegats en el desenvolupament de les activitats de l'OTS. La Muriel Casals és professora d'economia a la UAB, i presidenta d'Òmnium Cultural. Per a conèixer-ne més podeu consultar el seu blog.

Amics de la Gent Gran ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi d'enguany. Es tracta d'un reconeixement que, més enllà de la tasca que realitza aquesta entitat, mostra una vegada més el compromís i voluntat de servei de les organitzacions del Tercer Sector. Des de l'Observatori del Tercer Sector volem felicitar l'entitat, i especialment el seu director, Oriol Alzina, que al seu torn és membre de la junta de l'OTS. Els animem des d'aquí a seguir treballant per a la consecució de la seva missió, i per a l'enfortiment del Tercer Sector al nostre país. Podeu veure la notícia al web d'Amics de la Gent Gran

El blog DIT3, Diàlegs en innovació i tecnologia amb el tercer sector social, és una iniciativa de la UPCnet, que busca identificar les necessitats i situacions que poden donar lloc a projectes innovadors per a la transformació social. A través d'aquesta iniciativa, recullen testimonis de persones i organitzacions d'àmbits diversos, compromeses amb el benestar i el furur de la societat; tot utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació. A l'apartat del blog titulat "Compromesos", hi podem trobar diferents vídeos, on es parla d'aspectes estratègics del Tercer Sector, protagonitzats per persones rellevants d'aquest àmbit, entre els quals es troba el director de l'OTS, Pau Vidal. Per a més informació podeu consultar el blog, o veure el vídeo.

L’any 2008, sota l’impuls d’ESADE, més de seixanta entitats de la societat civil catalana i institucions públiques es van aplegar en la Convocatòria Social per l’Educació a Catalunya, amb la voluntat de manifestar la importància central de l’educació i la necessitat d’un compromís per part de tota la societat en la seva millora. En aquest marc, s'està elaborant el Llibre Blanc del compromís social per l'educació a Catalunya, en el qual participa l'Observatori del Tercer Sector, conjuntament amb la Fundació Jaume Bofill. El valor d’aquesta proposta és recollir les experiències i reflexions dels actors que, de diferents maneres, participen en l’educació del conjunt de la societat (sindicats, empreses, mitjans de comunicació, entitats del tercer sector, etc.). Per aquest motiu, us convidem a participar en el treball de camp, per tal que pugueu aportar la vostra visió i experiències. Al següent enllaç trobareu el qüestionari de la recerca. Moltes gràcies per a la vostra participació!

- Recerca associada: Llibre blanc del compromís social per l'educació a Catalunya

L'Observatori del Tercer Sector participarà al 10è Congrés Internacional de la International Society fir Third-Sector Research (ISTR), que se celebrarà a Siena el proper Juliol. Aquesta edicíó del congrés té com a temàtica "Democratitzation, Marketization and the Third Sector", i l'OTS hi presentarà una ponència titulada "Pathways for improving non-profit boards". Per a més informació sobre la ISTR, podeu consultar el seu web. Per a més informació sobre el congrés 10th International Conference.

- Ponència associada: ISTR 10è Congrés Internacional: "Democratitzation, Marketization and the Third Sector", Siena (Itàlia)

L'Observatori del Tercer Sector ha participat, des de l'Octubre del 2008, en el Projecte Value "Volunteering and Lifelong Learning in Universities in Europe". Es tracta d'un projecte europeu, de trobada entre universitats de diferents països, i d'altres ONL. L'objectiu d'aquest projecte era veure quines necessitats formatives, formals i informals, té el voluntariat; i les possibilitats que poden oferir els programes de formació contínua de les universitats per a facilitar els processos d'aprenentatge d'aquest col·lectiu. Recentment s'ha elaborat l'informe final del projecte que es pot consultar aquí (en anglès): Projecte Vaule English (302 KB).

- Recerca associada: Projecte VALUE (Volunteering and Lifelong Learning in Universities in Europe)

En la Jornada "Parlem de qualitat... Metodologia i experiència", organitzada pel Col·legi de Treball Social de Catalunya, en Pau Vidal, director de l'OTS, participa realitzant una ponència titulada "La Qualitat en el Tercer Sector". Podeu consultar la presentació realitzada pel Observatori Tercer Sector (català): La Qualitat al Tercer Sector. L’acte se celebra el dimarts 6 de Març al CaixaFòrum de Barcelona. Podeu trobar més informació a: Col·legi de Treball Social de Catalunya

El dimecres 28 de Febrer, en Pau Vidal participa a la XXVIII Jornada Corresponsables, que se celebra al CaixaForum de Barcelona, sota el títol: "La resposta de l'empresa als desafiaments actuals de la societat". L'objectiu d'aquestes jornades és realitzar una reflexió sobre el valor de la responsabilitat social de les empreses en el context actual, on es plantegen importants reptes. El director de l'OTS participa com a  ponent al taller titulat "La relació entre empreses i tercer sector en el context de crisi". Podeu trobar més informació a: www.corresponsables.com


Recentment hem estrenat un nou espai de treball al carrer Duquessa d'Orleans, 6, al barri de Sarrià a Barcelona, molt a prop de les parades Sarrià i Reina Elisenda dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Com a continuació del procés de reorganització que hem fet durant els darrers mesos, ens hem traslladat a una nova oficina, més adequada a la dimensió actual de l'organització. L'espai és tranquil, acollidor, lluminós i inspirador, amb accés directe a un pati exterior; apropiat per a la tasca de recerca i reflexió que desenvolupem. Està compartit amb AccióNatura, una organització ambiental dedicada a la recuperació i conservació de la biodiversitat, amb la que hem col•laborat en vàries ocasions en els darrers anys. Amb aquest trasllat a la seva seu, donem un pas més en la línia de sumar esforços al temps que ens apropem més a la realitat de les entitats ambientals.

Estem en contacte!

A continuació podeu trobar un plànol de la nova adreça

Nova adreça de l'espai de treball de l'OTS:

Observatori del Tercer Sectorç

c/Duquessa d'Orleans, 6

08034 - Barcelona

Telèfon 932177297

www.observatoritercersector.org


El passat dia 12 de gener l’Observatori del Tercer Sector va rebre la visita de la Dra. Ana Lúcia Suárez Maciel, vicepresidenta de la Fundaçao Irmão José Otão (FIJO). Aquesta fundació va crear fa un temps un Observatori del Tercer Sector per tal de constituir un espai de producció de coneixements i d’articulació de diferents sabers. Seguint aquesta línia, tenen per objectiu sistematitzar i compartir el coneixement sobre l’actuació del Tercer Sector.

La Dra. Ana Lúcia es va interessar pel funcionament de l’Observatori del Tercer Sector, per l’equip de treball, els projectes que porta a terme i les seves publicacions. La seva visita va permetre posar en contacte dues organitzacions que treballen pels mateixos objectius, al temps que es van intercanviar experiències. Aquest primer contacte servirà per poder treballar en un futur conjuntament i compartir vivències, maneres de treballar i reptes de futur entre dues organitzacions que són úniques, en el seu camp de treball, en els seus respectius països.

Més informació sobre la Fundaçao Irmão José Otão

Dintre del procés de reflexió i reorganització de l'organització realitzat durant la darrera part de l'any 2011, s'ha fet una renovació de la Junta Directiva per afrontar amb empenta i il·lusió el nou període que s'inicia aquest 2012.

La renovació de la Junta Directiva ha implicat una redefinició de les responsabilitats a l'òrgan de govern amb noves persones als càrrecs, així com la incorporació de dues noves persones a la Junta. Tot això ha de permetre la millora de la governança de l'organització.

S'han incorporat a la Junta l'Oriol Alsina (Director d'Amics de la Gent Gran) i l'Eduard Cantos (Director de Setem). En aquest sentit, es continua garantint i reforçant la procedència de persones de diferents àmbits d'activitat del Tercer Sector.

La Junta ha quedat configurada de la següent manera a partir de gener 2012:

Presidència: Joaquim Sabater.
Vicepresidències: Jaume Albaigès i Juan Mezo.
Secretaria: Ana Villa.
Tresoreria: Ramon Garcia.
Vocalies: Oriol Alsina, Eduard Cantos, Xavier Serna, Raül Valls i Pau Vidal.

A la web de l'OTS (www.observatoritercersector.org) es poden trobar els perfils de cadascún dels membres de la Junta.

El proper mes de desembre de 2011 complirem vuit anys des del registre legal de l'Observatori del Tercer Sector i deu anys de l'inici dels treballs per fer el Llibre Blanc del Tercer Sector Cívico-Social, que va representar el nostre punt de partida. El camí des de llavors no ha sigut fàcil. Ens vàrem inspirar en centres similars d'altres països, però amb el component utòpic de que la recerca social no és un tema massa valorat al nostre entorn. L'Observatori del Tercer Sector ha estat sempre una aposta compromesa de fer una recerca que aportés utilitat a les entitats combinant independència i proximitat per generar coneixement i ajudar a la millora de les entitats del tercer sector. El més gratificant ha sigut la resposta i complicitat de les entitats enfront de les propostes que hem anat fet al llarg d'aquests anys.
Mai hem tingut aportacions de fons privats o públics de tipus estructural per finançar la nostra existència, funcionant directament amb els recursos dels projectes que hem anat realitzat. Aquesta dependència de l'activitat directa ens ha portat a conviure habitualment amb el risc de la continuïtat i a gestionar amb un alt grau d'austeritat, gairebé precarietat. No obstant, hem realitzat o participat directament en projectes que creiem que han estat molt rellevants pel sector. I a pesar d’alguns pronòstics, encara continuem amb ganes i moltes idees per desenvolupar.
Fa tres anys aproximadament vam fer una forta aposta compartida amb la Taula per crear un espai de referència cèntric pel tercer sector a Catalunya, a Balmes7. Es tractava d'un risc important per una entitat com la nostra que no disposa d’ingressos estables però ens sentíem il•lusionats i amb força per afrontar aquest pas de consolidació. Però les coses no han sortit com les vàrem somniar. Una vegada assumit el nou compromís de l’espai, els darrers anys han estat especialment difícils amb una caiguda important de l'activitat pel descens de fons tant privats com públics, reduint la nostra dimensió gairebé a la meitat en dos anys. Tot i que l’OTS ha anat fent una reducció progressiva de l'equip de treball, l'impacte dels costos estructurals derivats de l'espai de treball ha anat augmentant excessivament, tot i els esforços per contenir-los. En els darrers dos anys hem acumulat unes petites pèrdues que s'han anat menjant la nostra capacitat financera, al temps que també ha quedat reduïda pel descens d'activitat.
Per tot això, darrerament hem anat funcionant amb dificultats econòmiques i de tresoreria, que ens ha portat a prendre ara unes decisions radicals que hem plasmat en un dur pla d'ajustament durant el segon semestre de 2011, que inclou tres mesures principals, i que executarem al temps que afrontem els projectes en curs que tenim (i els que esperem començar en els propers mesos!):

- Ajustament temporal de personal, amb baixes de part de l'equip durant aquest període, mentre es fa la reflexió del model organitzatiu del futur.
- Canvi d'espai de treball. Volem iniciar el 2012 en un nou espai de treball més barat, petit i adequat a la nostra realitat. Per potenciar l'estalvi, durant aquest segon semestre utilitzarem parcialment el teletreball i una cessió temporal per aquests mesos d'un espai que ens ha fet una organització del sector. Mentrestant, cerquem el nou espai de treball (a poder ser, compartit amb altres entitats del sector) de cara al proper any.
- Reorganització funcional i simplificació. Venim d'un període de major complexitat organitzativa que ens va portar a crear processos de funcionament que ara hem de simplificar per ajustar-los a la nova dimensió més petita de l'OTS. Igualment, farem servir l'externalització per fer determinades funcions intensives en personal per centrar-nos en aquelles funcions de més valor afegit pel sector, i evitar fluctuacions excessives de dimensió i de canvis a l’equip.

Esperem que aquest dur ajustament organitzatiu que ara encetem pugui servir per què durant els propers mesos l'Observatori del Tercer Sector s’enforteixi i puguem recuperar l'equilibri de funcionament per continuar aportant valor i reflexió al sector.
Si voleu ampliar la informació sobre el pla d'ajustament o voleu comentar qualsevol aspectes, no dubteu en trucar-me per parlar-ne. Com sempre, estic a la vostra disposició.
Estem en contacte,

Pau Vidal

El passat dimarts 12 de juliol va tenir lloc la presentació del Pla de suport al Tercer Sector Ambiental de Catalunya a l’Auditori del Palau de la Generalitat.

El Pla estableix les línies d’actuació, mesures i accions que el Departament de Territori i Sostenibilitat promourà o durà a terme entre els anys 2011 i 2014 per enfortir les entitats ambientals de Catalunya, amb la col·laboració d’altres departaments de la Generalitat, dels ens locals, d’agents i actors socials i, naturalment, del propi sector.

Durant la sessió, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Pau Vidal va parlar sobre la importància del tercer sector en la cohesió social i l’emprenedoria.

Pau Vidal - La importància del tercer sector en la cohesió social i l'emprenedoria
Durant l’elaboració del Pla es van realitzar un seguit de sessions de debat amb l’objectiu de deliberar entorn les mesures associades a les persones, les entitats, la societat, el medi i el finançament. L’Observatori del Tercer Sector va ser una de les entitats que va participar en aquestes sessions.

Per a més informació, pots consultar el web www.gencat.cat/mediamb/tsa.

El dimarts 28 de juny va tenir lloc la sisena edició de l’acte anual de l'Observatori del Tercer Sector a l’Espai Jove La Fontana. Enguany, sis ponents vinculats a diversos àmbits del sector van aportar d’una forma breu i concisa aquelles idees sobre els temes clau que poden orientar a les entitats cap als escenaris desitjats i evitar-ne d’altres de negatius. L’equip de recerca de l’Observatori del Tercer Sector es va encarregar de complementar les intervencions, emmarcant els temes i dibuixant els escenaris de futur alternatius.

A continuació trobareu els diferents reptes tractats, i algunes de les idees aportades en cadascun d’ells:

Desenvolupament de capacitat i competències de gestió – Oriol Alsina (Amics de la Gent Gran)

"Dotar-se de capacitat de gestió i eines de gestió és inevitable”

"Si volem professionalització ens hem de creure a nosaltres mateixos”

"Hem d’aplicar la professionalització ara, malgrat que ens trobem en un moment de manca de recursos”

Creació de capacitat d'inversió a les entitats – Teresa Crespo (ECAS)

"El mal endèmic que suposa la inversió pel sector, el fet que es consideri un pecat original per les entitats, que no es tingui en compte el llarg termini, i que hi hagi una incongruència per part de les administracions són alguns dels factors que dificulten la inversió de les entitats”

"El tercer sector hauria de ser un client prioritari de l’Administració Pública i les entitats financeres”

"Ha d’haver-hi una voluntat de compartir. Juntes, les entitats tenen més força”

"L’Administració ha de facilitar el finançament de les entitats. El tercer sector ha de ser tractat dignament”

Impuls de la col·laboració i la integració entre les organitzacions - Raül Valls (Centre per a la Sostenibilitat Territorial)

"És necessari que al sector existeixin institucions pròpies que siguin independents i tinguin la capacitat de construir un discurs propi”

"Col·laborar vol dir socialitzar el coneixement, patrimonialitzar l’experiència i la creació d’una xarxa de complicitats”

Creixement de la base social i la seva implicació - Ramon Torra (CAB)

"La realitat del país s’ha de reflectir en el teixit associatiu. Per a això cal definir espais de participació més enllà dels existents, ja que són escoles de ciutadania”

"Les persones han de tenir l’oportunitat de veure de forma tangible els resultats de les seves aportacions a les entitats”

"Les persones ens hem de sentir protagonistes dels projectes en els que participem. D’aquesta manera es potencia no només el compromís econòmic, sinó el compromís amb l’activitat que estem duent a terme”

Reconeixement del tercer sector com actor social rellevant - Francesc Mateu (Intermón Oxfam)

"Les missions i visions de les entitats segueixen sent vigents, i en el moment actual encara més. És important ser conscients d’això des de dins del sector, i més si externament no es té la mateixa visió”

"Hem de guanyar legitimitat en base a les idees i a les persones”

"La legitimitat passa per la comunicació. Saber transmetre permet tenir més incidència”

Avaluació d'impacte - Ismael Palacín (Fundació Jaume Bofill)

"Hem d’avançar en la cultura de rendir comptes i gestionar amb indicadors”

"Hem d’aprendre a valorar els aspectes qualitatius de l’impacte”

"Hem d’aprendre a pensar i repensar la nostra activitat”

El passat 22 de juny el conseller de Benestar Social i Família va visitar la seu de l’Observatori del Tercer Sector. Durant la trobada, l’equip de l’OTS va explicar al conseller la trajectòria de l’organització des de la realització del Llibre blanc del tercer sector cívico-social, les recerques que s’estan portant a terme actualment i els projectes de futur.

Josep Lluís Cleries ha participat activament en algunes de les recerques que l’Observatori del Tercer Sector ha realitzat al llarg dels seus anys d’història. Cal mencionar el seu paper en l’elaboració del Llibre blanc del tercer sector cívico-social, com a membre del Comitè Executiu de la recerca. A l’actualitat, el conseller de Benestar Social i Família segueix vinculat a l’OTS formant part del Consell Assessor de Recerca.


El proper dimarts 28 de juny l’Observatori del Tercer Sector celebra una nova edició de l’Acte Anual, que enguany portarà per títol “Temes clau per enfortir les organitzacions no lucratives”.

Com cada any, a partir d’intervencions breus es farà una pluja d’idees sobre els temes clau que poden orientar a les entitats cap als escenaris desitjats i evitar-ne d’altres de negatius.

L’acte tindrà lloc a l’Espai Jove La Fontana (C/ Gran de Gràcia, 190), a les 18:30h.

Per assistir-hi, cal confirmar l’assistència a través d’aquest formulari electrònic o bé trucant al telèfon 93.217.72.97.

Us hi esperem a tots i totes!

El proper 21 de juny l’Observatori del Tercer Sector tornarà a realitzar un taller destinat a que els membres de decisió i els equips directius de les entitats de Barcelona millorin els seus òrgans de govern.

Aquesta iniciativa repeteix els continguts del taller realitzat el passat 1 de juny, el qual va tenir molt bona acollida i la convocatòria va ser tot un èxit:

-Introducció a conceptes bàsics i reptes dels òrgans de govern de les entitats del tercer sector.

-Eines i mètodes per a la millora dels òrgans de govern.

-Reflexió compartida i idees de millora a partir de l’autodiagnòstic.Tal com fem habitualment, la sessió de treball s’orientarà a la participació de les persones assistents, buscant la utilitat dels continguts i les activitats.

Dia: dimarts, 21 de juny de 2011
Horari: de 15:00h a 20:00h
Lloc: seu de l’Observatori del Tercer Sector (Balmes, 7. 1r pis)

Per a realitzar la preinscripció has d’omplir aquest formulari.

ATENCIÓ! Donat que les places són limitades, des de l’Observatori del Tercer Sector confirmarem l’assistència de totes les persones.

Per a qualsevol dubte, el nostre telèfon de contacte és el 93.217.72.97.

Per a consultar altres activitats, publicacions i recerques sobre els òrgans de govern fes clic aquí.

Després de dos anys i mig a Balmes 7, ens trobem amb la necessitat de buscar un nou espai de treball amb les següents característiques:

-Ens agradaria compartir espai amb alguna entitat no lucrativa.
-Capacitat per uns 6 llocs de feina, més alguna sala de reunions, que podria ser compartida.
-Ubicació a Barcelona o fora de Barcelona, però ben comunicat amb transport públic.

A l'OTS disposem d'una biblioteca especialitzada en el tercer sector amb uns 5.000 volums, a la que també haurem de buscar una ubicació (no necessàriament al mateix lloc que l'equip de treball de l'entitat).

Si disposeu d'un espai per compartir o teniu referències d'algun, estarem encantats de parlar amb vosaltres. Ens podeu contactar a l’adreça de correu electrònic: observatori@observatoritercersector.org.

El passat 19 de maig es va realitzar a Madrid la 4a trobada del Consejo Asesor de Investigación de l’Observatori del Tercer Sector, amb l’objectiu d’establir una reflexió sobre els reptes i les propostes d’acció entorn la incidència política.

En concret, es va treballar conjuntament sobre la conceptualització del terme, sobre el rol polític del tercer sector en un entorn de coresponsabilitat social i sobre quines accions es poden dur a terme per millorar l’impacte o per avançar en la legitimació, entre d’altres.

A partir de les aportacions i les conclusions extretes tant d’aquesta trobada com la del Consell Assessor de Recerca del passat 2 de març serviran per a elaborar un quadern que recollirà els reptes i les propostes d’acció entorn la incidència política.

Per veure les persones que formen part dels Consells Assessors de Recerca de l’OTS fes clic aquí.

Donada la bona acollida que van tenir els tallers d’aquesta mateixa temàtica organitzats l’any passat, enguany des de l’Observatori del Tercer Sector hem volgut repetir aquesta iniciativa, amb dos tallers més dirigits a membres dels òrgans de decisió i dels equips directius de les entitats del tercer sector de Barcelona.

Els tallers es realitzaran l’1 i el 21 de juny en un format breu de 5 hores, on s’abordaran les qüestions següents:

-Conceptes bàsics i reptes dels òrgans de govern a les entitats del tercer sector

-Eines i pautes per a la millora dels òrgans de govern

-Reflexió i autodiagnòstic, amb idees de millora


Taller_Organs_Govern


ATENCIÓ! El taller del proper 1 de juny està complert. Properament obrirem la preinscripció del taller que es realitzarà el 21 de juny.

Des de la seva presentació al III Congrés del Tercer Sector Social el passat 24 de març, ja s’han efectuat gairebé 500 descàrregues de l’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya.

Arran de la seva publicació, la versió electrònica del llibre s’ha difós a més de 7.000 entitats catalanes a través del document de Novetats Anuari 2011. D'altra banda, totes les entitats que van participar al treball de camp rebran un exemplar de la publicació.

Des de l’Observatori del Tercer Sector seguim treballant per fer arribar a les entitats els reptes del sector social en els propers anys, a partir de materials d’utilitat per a la reflexió, com aquest document amb les idees clau i els reptes de l’Anuari 2011.

Aquesta informació i altres reflexions de les entitats socials catalanes es poden trobar a l’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya.


Pots anar seguint totes les novetats de l’Anuari al web www.anuaritercersectorsocial.cat


Vols un exemplar de l’Anuari 2011?

Vine’l a recollir a la nostra seu de forma totalment gratuïta! Ens trobaràs al carrer Balmes, 7 (1r pis) de Barcelona, de dilluns a divendres de 09:00h a 18:00h.

Per a més informació, pots contactar-nos a través del correu observatori@observatoritercersector.org

Inside ISTR ha publicat en el seu darrer número un reportatge sobre l’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya.

Des que es va constituir l'any 2003 l’OTS és membre de l’International Society for Third-Sector Research (ISTR). ISTR és una associació pionera en la recerca sobre el tercer sector i a la que pertanyen els principals investigadors sobre el tema al món. Així mateix, Inside ISTR és una publicació de referència per a les entitats del tercer sector a nivell internacional, i especialment per a aquelles que es dediquen a la recerca.

L’aparició en publicacions com aquesta permet situar el Tercer Sector Social català en el panorama internacional.

Descarrega el número sencer del butlletí d’ISTR on apareix l’Anuari 2011.

Material addicional: Aparició de l’Anuari 2009 del Tercer Sector Social de Catalunya al butlletí número 17 d’ISTR.

- Recerca associada: Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya

El proper dissabte 9 d’abril es presenta “La taca d’oli. Impacte de 20 anys dels Camps de Solidaritat (1991-2010)". Aquesta publicació és el resultat d’una recerca realitzada per l’Observatori del Tercer Sector sobre l’avaluació de l’impacte dels 20 anys de Camps de Solidaritat.

La presentació tindrà lloc en el marc de la festa que SETEM ha organitzat per celebrar els 20 anys de Camps de Solidaritat i les 50 edicions del Postgrau Agents de Desenvolupament Internacional, i comptarà amb les veus de les persones que han participat en els Camps.

L’acte serà a l’Espai Jove La Fontana (C/Gran de Gràcia, 190-192) a les 18:30h.

Per a més informació, podeu consultar el web de SETEM.

- Recerca associada: Avaluació d’impacte dels 20 anys de Camps de Solidaritat de SETEM

L’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya ja ha vist la llum. La presentació de la publicació s’ha fet en el marc del III Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, organitzat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. L’acte s’ha realitzat a la Sala Plenària del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), just abans de la conferència inaugural .

La presentació ha fet un recorregut al llarg de la recerca, que enguany ha estat qualitativa, i els principals punts de la publicació. Destaquem els cinc temes claus per a la consolidació del Tercer Sector Social que s'identifiquen a l'Anuari 2011:

1.Desenvolupament de les eines i capacitats de gestió

2.Creació de capacitat d’inversió al Tercer Sector Social

3.Impuls de la col·laboració i la integració per guanyar dimensió a l’actuació

4.Creixement de la base social, la seva implicació i compromís econòmic

5.Procés de reconeixement com actor social rellevant

Aquelles persones que han participat al Congrés ja disposen de la publicació en paper. A partir de dilluns, l’Anuari es podrà recollir a la seu de l’OTS, al carrer Balmes, 7, 1r pis, o descarregar-lo en versió digital des del web.

- Recerca associada: Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya

- Publicació associada: Ja està disponible la versió electrònica de l’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya!

- Ponència associada: Presentació de l’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya

Més de 1.700 persones van participar en el III Congrés del Tercer Sector Social, organitzat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, i que va tenir lloc els passats 24 i 25 de març al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB).

Durant els dos dies del Congrés es van realitzar 8 col·loquis i 30 taules temàtiques, i es van presentar 66 experiències. En aquests espais les entitats van tenir l’oportunitat de reflexionar sobre els eixos temàtics del Congrés d’enguany:

-L’estructura del Tercer Sector Social de Catalunya, Espanya i Europa
-Les estratègies de col·laboració intra i intersectorials
-Nous models organitzatius i la gestió del canvi
-Fórmules per millorar l’eficiència i eficàcia de les entitats socials
-L’avaluació i la mesura de l’impacte social del tercer sector
-El finançament del Tercer Sector Social -Les relacions entre el tercer sector i l’Administració Pública
-El bon govern i la qualitat de les entitats del tercer sector
-El tercer sector com a generador d’ocupació
-Les polítiques de gestió i desenvolupament de persones a les entitats
-La participació de les persones usuàries
-El rol del voluntariat i la seva evolució
-Reptes i oportunitats de les TIC en el tercer sector

Des de l’Observatori del Tercer Sector ens vam encarregar de gestionar els continguts presentats i acompanyar a les entitats en el procés d’elaboració dels mateixos.

Tots els continguts del III Congrés del Tercer Sector Social els podreu trobar al web www.congrestercersectorsocial.org

L’Observatori del Tercer Sector ha posat en marxa un blog amb reflexions sobre el tercer sector en general i sobre temes rellevants i d’actualitat que hi estan relacionats.

L’objectiu del blog és proporcionar un espai interactiu de reflexió conjunta aprofitant les opcions que ofereix el Web 2.0. Així mateix, ofereix un espai virtual per a fomentar el diàleg entre totes aquelles persones i entitats involucrades amb el tercer sector.

Per altra banda, compleix amb la tasca de visibilitzar i difondre algunes de les línies de reflexió al voltant del tercer sector encetades des de l’OTS que poden contribuir a incrementar el coneixement sobre el sector.

Per accedir directament al blog podeu fer clic a www.tercersector.net

Esperem que hi feu una visita i hi participeu!

El passat dia 10 de desembre es va tancar la convocatòria de participació per la construcció conjunta dels continguts del III Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya.

Durant aquest període s'han rebut gairebé 200 propostes provinents d’entitats catalanes, de la resta de l’Estat i a nivell internacional.

A partir d'ara, s’iniciarà un procés d’ordenació i selecció de la informació rebuda per tal de configurar el contingut de les taules temàtiques i de l'àgora d'experiències. L'acceptació o no de les propostes presentades es comunicarà a mitjans de gener.

D’altra banda, ja s’ha obert el període d’inscripcions. Podeu consultar-ne tots els detalls a la pàgina web del Congrés: www.congrestercersector.cat

Us desitgem un 2011 ple d’il·lusions, nous projectes i bona sort!

L’oficina romandrà tancada des del 25 de desembre al 2 de gener. Per a qualsevol cosa ens podeu trobar a observatori@observatoritercersector.org

Per veure la postal feu clic aquí.

Ens veiem el 3 de gener!

La publicació “Junts per la societat: Experiències de col·laboració al Tercer Sector Social català”es presentarà els propers dies 14, 15 i 16 de desembre a les 18h, a Girona, Tarragona i Mataró, respectivament.

Els tres actes tenen com a objectiu esdevenir espais de reflexió sobre els aprenentatges, les dificultats i els reptes que planteja l’experiència de col·laboració entre entitats en l’actualitat.

Aquesta iniciativa va adreçada a persones que siguin membres d’organitzacions no lucratives que vulguin conèixer experiències de col·laboració de tot tipus que s’estan duent a terme o que s’han dut a terme, entre entitats catalanes així com quines són les claus d’èxit a l’hora de col·laborar. Totes les persones assistents rebran un exemplar de la publicació.

L'aforament és limitat, pel que cal confirmar assistència mitjançant la inscripció.

Per a fer les inscripcions:

GIRONA: Dimarts 14 de desembre, 18h Casa de Cultura de Girona (Aula C – primer pis) Plaça de l’Hospital, 6

Formulari d’inscripció Girona

Podeu veure el targetó de l'acte de Girona fent clic aquí .

TARRAGONA: Dimecres 15 de desembre, 18h Hotel d’Entitats de Tarragona C. Pons d’Icart, s/n Edifici Pàrquing la Pedrera, 6è pis

Formulari d’inscripció Tarragona

Podeu veure el targetó de l'acte de Tarragona fent clic aquí .

MATARÓ: Dijous 16 de desembre, 18h Centre Cívic Cerdanyola Pg. Ramon Berenguer III, 82-84

Formulari d’inscripció Mataró

Podeu veure el targetó de l'acte de Mataró fent clic aquí .

Per a qualsevol dubte o consulta, podeu trucar al 93 217 72 97.

Us hi esperem!

La convocatòria de participació al III Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya s’ha ampliat fins el proper 10 de desembre (inclòs).

Fins llavors les entitats tindreu l’opció de presentar qualsevol de les dues modalitats de propostes (o ambdues): ponències (d’enfocament teòric, reflexiu, analític i/o prospectiu) i experiències (d’enfocament pràctic, basat en casos o iniciatives concretes).

Tota la informació sobre els continguts de les propostes, així com el procediment per participar el trobareu al web www.congrestercersector.cat

Per qualsevol dubte o aclariment sobre la convocatòria de participació podeu contactar amb nosaltres a través del correu continguts.congres@tercersector.cat o el telèfon 93.217.72.97.

Per consultes sobre temes institucionals, organitzatius i logístics del Congrés cal posar-se en contacte directament amb la Taula d’entitats del Tercer Sector Social a través del correu electrònic congres@tercersector.cat o del telèfon 93.310.57.07.

Ja hi ha data de presentació per l’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya. L’esdeveniment tindrà lloc en el marc del III Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya que es celebrarà els dies 24 i 25 de març de 2011.

Durant els darrers quatre mesos gairebé 300 persones provinents dels diferents àmbits temàtics que conformen el sector social arreu del territori català han participat en els 20 grups de discussió realitzats.

Amb la informació recollida s’ha dut a terme una tasca d’anàlisi a partir de la qual s’ha fet palesa la visió panoràmica del sector que ha permès identificar l’estat de la situació, els reptes i aprenentatges experimentats que ara s’estan plasmant sobre el paper.

Actualment està en procés la redacció del text que donarà forma a la publicació.

Volem donar les gràcies a totes aquelles entitats que heu fet la vostra aportació a l’Anuari 2011, la vostra participació ha estat de vital importància.

Podeu trobar tota la informació sobre l’Anuari al web www.anuaritercersectorsocial.cat

Ja s’ha obert la convocatòria de participació al III Congrés del Tercer Sector Social, organitzat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que tindrà lloc els dies 24 i 25 de març de 2011 al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) .

Sota el lema “Sumem valors, construïm futur”, aquesta tercera edició del Congrés vol tornar a ser un espai de referència per a la reflexió, l’intercanvi de coneixements i la participació de les organitzacions del Tercer Sector Social i altres agents relacionats. Amb aquest objectiu, s’obre el procés previ de presentació de ponències i experiències a partir del qual es configurarà bona part del programa de continguts.

Qui pot presentar propostes?
Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i del conjunt d’Espanya, organitzacions d’altres àmbits del Tercer Sector (cultural, medi ambiental, cooperació i drets humans...), col·legis professionals, universitats, centres de recerca, consultories, administracions públiques, etc.

Què es pot presentar?
Es poden presentar dues modalitats de propostes: ponències (enfocament teòric, reflexiu, analític i/o prospectiu) i/o experiències (enfocament pràctic, basat en casos o iniciatives concretes).

Quins temes?
Les propostes de ponències i experiències han de tenir relació amb els temes que trobareu detallats en la convocatòria.

Què s’ha de fer?
Les propostes s’han de presentar a través de la pàgina web del Congrés www.congrestercersector.cat completant el formulari de sol·licitud i adjuntant un resum de la proposta segons el model de document que trobareu disponible.

Fins quan?
El termini per enviar propostes és el dia 15 de novembre de 2010 (inclòs).

Per descarregar-vos la convocatòria de participació detallada feu clic aquí.

Trobareu tota la informació sobre el congrés a www.congrestercersector.cat.

De la mateixa manera que en les anteriors edicions, l’Observatori del Tercer Sector s’encarrega de la gestió i organització dels continguts. Per qualsevol dubte o aclariment sobre la convocatòria de participació podeu contactar amb nosaltres a través del correu continguts.congres@tercersector.cat o el telèfon 93.217.72.97.

Per consultes sobre temes institucionals, organitzatius i logístics del Congrés cal posar-se en contacte directament amb la Taula d’entitats del Tercer Sector Social a través del correu congres@tercersector.cat o al 93.310.57.07.

ESPEREM LES VOSTRES PROPOSTES: LA VOSTRA APORTACIÓ ÉS FONAMENTAL!

Junts per la societat. Experiències de col·laboració al Tercer Sector Social català. és la publicació que neix com a resultat de l’estudi sobre bones pràctiques en matèria de col·laboració que va realitzar l’Observatori del Tercer Sector entre els mesos de març i setembre de 2010. Recull experiències d’una sèrie de pràctiques innovadores i positives que s’estan duent a terme en l’actualitat dins la col·laboració en diverses entitats socials catalanes.

La publicació es presentarà en el marc d’una jornada d’estratègies de col·laboració en les entitats del Tercer Sector Social organitzada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Observatori del Tercer Sector.

Pau Vidal, coordinador de l’Observatori del Tercer Sector, serà l’encarregat de presentar la publicació, en un acte de format participatiu en què algunes de les entitats que apareixen al llibre explicaran les seves experiències.

Podeu consultar el programa de la jornada fent clic aquí.

La presentació serà el proper dijous 4 de novembre al matí. Us hi podeu inscriure fent clic aquí.

Aquest mes d'octubre l'Observatori del Tercer Sector ha impartit tres tallers destinats a la millora dels òrgans de govern a les fundacions catalanes.

La convocatòria ha estat tot un èxit. Es van exhaurir totes les places disponibles i hi hi han participat un total de 67 persones.

Pau Vidal ha estat l'ecarregat de dinamitzar les sessions, les quals han consistit en una primera part de conceptualització del tema (rellevància, reptes dels òrgans de govern, ...) i en una segona part de treball en grup, en que les persones participants han treballat sobre els reptes exposats prèviament a la sessió (priorització, idees per millorar en cada un dels reptes, ...).

La sessions han finalitzat amb una posada en comú de totes les idees i del treball realitzat durant el desenvolupament de la mateixa.

La realització d’aquests tallers ha estat una iniciativa innovadora, ja que tot i que el bon funcionament dels patronats de les fundacions és un tema clau per a l’enfortiment de la democràcia interna i la consolidació i el compliment de la seva missió, s’ha treballat poc per conèixer i millorar-ne el funcionament.

El proper dimecres 22 de setembre de 2010 se celebrarà la jornada “La incidència política al Tercer Sector: on estem i on anem?”. L’acte tindrà lloc a la seu de la Fundació Pere Tarrés (c. Carolines, 10 de Barcelona) de 9 a 14h.

El objectius de la jornada són:

- Donar a conèixer i debatre sobre la importància que donen les entitats no lucratives a la incidència política i social.
- Generar sensibilitat sobre aquesta qüestió.
- Presentar experiències i estratègies diverses d’accions d’incidència política.

Per a formalitzar la inscripció cal omplir el següent formulari electrònic (inscripció gratuïta, places limitades).

Per a més informació sobre l’acte podeu consultar el document de presentació de la jornada en el següent enllaç o podeu trucar al telèfon de l’OTS (93 217 72 97).

Entre els mesos de setembre i novembre, l’Observatori del Tercer Sector té previst realitzar 8 grups de discussió per a l’edició 2011 de l’Anuari del Tercer Sector Social de la ciutat de Barcelona.

En cadascun dels grups hi participaran entre 10 i 15 organitzacions socials de la ciutat, les quals aportaran una visió panoràmica i evolutiva del sector, el punt de partida que posteriorment permetrà elaborar la publicació.

Podeu veure un document amb les dates de realització dels grups i els tipus d’entitats convocades fent clic en aquest enllaç.

Per a saber més sobre aquesta recerca, feu clic aquí.

L’equip de l'Observatori del Tercer Sector tornarà de vacances el proper 30 d’agost. Si voleu contactar amb nosaltres ja sabeu que podeu fer-ho a través del nostre correu electrònic o al d’algun membre de l’equip. Nosaltres us respondrem a la tornada.

Bon estiu!

Més de 150 persones integrants d’entitats socials catalanes ja han aportat les seves reflexions sobre el Tercer Sector Social a l’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya. Fins ara, ja s’han realitzat 14 grups de discussió, 8 a la seu de l’Observatori del Tercer Sector (OTS) i 6 més en diverses ciutats (Tarragona, Girona, Sabadell, Tortosa, Manresa i Lleida).

En les properes dues setmanes es realitzaran els grups restants: Mataró, Diversos Catalunya, Administració Pública, Persones amb discapacitat psíquica i malalties mentals i Entitats de segon nivell. Un cop passat l’estiu es tancarà la fase de treball de camp amb el Grup de Persones expertes en Tercer Sector i professionals del món de la recerca.

D’altra banda, al setembre s’iniciaran els grups de discussió previstos per a l’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de la ciutat de Barcelona, en els quals es calcula que hi intervindran més d’un centenar d’entitats socials de la ciutat comtal. La convocatòria d’assistents per aquests grups s’obre aquest mes de juliol.

Per a saber tots els detalls de l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya, podeu visitar el web de l’Anuari.

La International Society for Third-Sector Research (ISTR), xarxa internacional de referència en relació a la investigació sobre el tercer sector, celebrarà aquest any la novena conferència internacional sobre recerca al tercer sector que tindrà lloc del 7 al 10 de juliol del 2010 a Istambul.

Aquest congrés es celebra anualment amb la finalitat d’intercanviar idees i dades de recerques realitzades entorn la societat civil i el tercer sector. El tema central d’enguany seran els reptes i oportunitats que ofereix la crisi al tercer sector i a la societat civil.

L’Observatori del Tercer Sector hi presentarà dos papers sobre algunes de les temàtiques en què hem treballat darrerament:

-La crisi i el tercer sector: una oportunitat per a la transformació social.
-Els reptes dels òrgans de govern a les fundacions.

L’OTS ha participat a les darreres edicions del congrés celebrades a Toronto (2004), Bangkok (2006) i Barcelona (2008) i ha presentat diferents papers de recerca donant a conèixer en l’àmbit internacional la realitat del tercer sector a Catalunya i a la resta de l’Estat.

Des de l’Observatori del Tercer Sector estem treballant en l’edició 2011 de l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya. Actualment ens trobem en la fase de treball de camp incidint en la fase de prospecció, creació i realització dels grups de discussió.

Els grups de discussió estan formats per persones membres i representants d’organitzacions que formen part del Tercer Sector Social de Catalunya, amb l’objectiu de conèixer la seva visió i opinió sectorial en diversos temes clau pel seu desenvolupament. La composició dels grups es fonamenta en base a criteris de territorialitat i àmbit temàtic. En concret, s’està reflexionant sobre qüestions com l’impacte de la crisi, la tasca d’incidència política, la col·laboració amb altres entitats, el sector privat i les administracions públiques, la prestació de serveis, els reptes econòmics i financers, etc.

Per ara, ja s’han realitzat sis grups de discussió. A partir d’aquesta setmana i fins a mitjans de juliol n’hi ha 14 més de previstos. Podeu veure el document amb les dates i entitats participants a cadascun dels grups en aquest enllaç.

Per a saber-ne més sobre l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya, visiteu el seu lloc web.

- Recerca associada: Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya

L’Observatori del Tercer Sector va celebrar el passat 11 de maig la cinquena reunió del Consell Assessor de Recerca a Barcelona i el 18 de maig la tercera reunió del Consejo Asesor de Investigación a Madrid. El tema que es va debatre en ambdues sessions va ser els “Reptes en l’àmbit econòmic i financer de les entitats del tercer sector”.

Durant les sessions de treball, es va fer una reflexió general sobre l’estat de situació del tema i identificació dels principals reptes entorn l’àmbit econòmic i financer de les entitats, així com el plantejament de propostes de millora. A continuació, es van posar en comú les diverses reflexions i propostes. A partir de les conclusions d’aquestes reunions s’editarà una nova publicació de la col·lecció Debats OTS.

El Consell Assessor de Recerca i el Consejo Asesor de Investigación són els òrgans assessors de l'OTS, i tenen la finalitat de vetllar per garantir la coherència i la utilitat de les activitats desenvolupades per l’OTS, a més de contribuir a la construcció d’un discurs col·lectiu com a sector. Els formen persones procedents de diferents àmbits d’activitat o amb afinitat al tercer sector. Podeu consultar els seus membres aquí.

Des d’octubre de 2008, l’OTS participa en el Projecte europeu Value, elaborat conjuntament per universitats de diferents països i d’altres ONL, i que es configura com a punt de trobada entre aquests dos agents socials.

L'OTS forma part del subgrup de treball de Ciutadania, que explora les relacions existents entre el voluntariat, l’aprenentatge al llarg de la vida i la ciutadania. A més de l’OTS, el grup està format per representants de:

-CSV.net (Itàlia)

-Middle East Technical University Continuing Education Center (Turquia)

-Universitat de Barcelona (Espanya)

El passat 20 de maig de 2010 es va dur a terme la tercera reunió d’aquest grup, en què es va treballar en l’elaboració d’experiències rellevants en l’àmbit del voluntariat, l’aprenentatge i la ciutadania activa, a nivell europeu i a nivell estatal.

Per a més informació sobre el grup de treball de Ciutadania feu clic aquí.

En els darrers mesos la Taula d’entitats del Tercer Sector Social i l’Observatori del Tercer Sector han estat treballant en la definició i planificació de l’Anuari 2011. Aquesta nova edició de l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya serà qualitativa i farà servir una metodologia basada en els grups de discussió. Està previst realitzar més de 20 grups abans del proper estiu adreçats a col·lectius diversos i amb cobertura territorial.

L’Anuari 2011 recollirà l’opinió i visions de les entitats socials en relació a una gran varietat de temes: com s’està afrontant l’actual situació de crisi econòmica i els seus reptes, l’impacte social del sector, la incidència política, la prestació de serveis, els òrgans de govern, la transparència i la rendició de comptes, etc.

La publicació, que estarà disponible pel 3r Congrés del Tercer Sector Social Català del 2011 contindrà una visió global sectorial a partir de les perspectives concretes recollides al treball de camp.

Per a saber-ne més sobre aquesta recerca, feu clic aquí.

Visita el web de l'Anuari!: www.anuaritercersectorsocial.cat

El passat dijous 15 d’abril es va realitzar la primera trobada del Comitè Executiu de l’Anuari 2011 del Tercer Sector Social de Catalunya.

El Comitè Executiu és l’òrgan encarregat d’acompanyar i prendre les decisions necessàries durant el procés de realització del projecte. El formen persones de l’equip de l’OTS i de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

L’Anuari de l’any 2011, a diferència de l’Anuari 2009, es basarà en una recerca qualitativa d’ampli abast amb més de 20 grups de discussió, que es faran abans de l’estiu.

La publicació es presentarà al 3er Congrés del Tercer Sector Social, que es farà al març del 2011.

Per a saber-ne més sobre aquest projecte, feu clic en aquest enllaç.

Per a més informació, podeu visitar el web de l’Anuari.

El dilluns 12 d’abril es va presentar l’Anuari 2009 del Tercer Sector Social de la ciutat de Barcelona a La Casa Elizalde.

La presentació es va fer conjuntament amb la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i va consistir en un repàs de les principals dades de l’Anuari a càrrec del Pau Vidal i l’Ana Villa.

Després es va realitzar una taula rodona sobre els reptes del Tercer Sector Social a la ciutat de Barcelona en què, a partir d’un discurs compartit, es van comentar les principals dificultats i reptes del sector. Les persones que van intervenir en aquesta taula van ser Ricard Gomà, tinent d’alcalde d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Carme Gómez Granell, directora de l’Institut d’Infància i Món Urbà, Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, i Jordi Jover, Vicepresident de Fundació Comtal. Xavier Godàs, cap del Gabinet de la Tinència d’Alcaldia d’Acció Social i Ciutadania, va moderar la taula.

Va ser un acte especialment bo i amb intervencions molt interessants.

Podeu veure la presentació que van fer en Pau Vidal i l’Ana Villa fent clic aquí.

Si voleu saber més sobre aquesta publicació, feu clic en aquest enllaç.

El proper dilluns 12 d’abril tindrà lloc la presentació de l’Anuari del Tercer Sector Social de la ciutat de Barcelona al Centre Cultural La Casa Elizalde.

La presentació i obertura de la jornada anirà a càrrec de Ricard Gomà, tinent d’alcalde d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, i Pau Vidal, coordinador de l’Observatori del Tercer Sector.

Seguidament, Pau Vidal i Ana Villa, de l’Observatori del Tercer Sector, presentaran els principals resultats de l’estudi.

Per acabar es realitzarà una taula rodona sobre els reptes del Tercer Sector Social a la ciutat de Barcelona, en la qual hi intervindran Ricard Gomà, tinent d’alcalde d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Carme Gómez Granell, directora de l’Institut d’Infància i Món Urbà, Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, i Jordi Jover, Vicepresident de Fundació Comtal. Xavier Godàs, cap del Gabinet de la Tinència d’Alcaldia d’Acció Social i Ciutadania, moderarà la taula.

Aquesta recerca s’ha realitzat a partir de l’Anuari 2009 del Tercer Sector Social de Catalunya, estudi que va dur a terme l’Observatori del Tercer Sector entre gener del 2008 i maig del 2009 amb la col·laboració de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i que es va publicar el passat mes de juliol.

Per confirmar l’assistència, cal trucar al 93.413.26.66 o bé enviar un correu electrònic a observatoribcn@bcn.cat.

Les persones assistents a l’acte rebran un exemplar de la publicació.

En aquest enllaç podeu veure el targetó amb la programació de l’acte.

- Recerca associada: Anuari 2009 del Tercer Sector Social de Catalunya

- Publicació associada: Anuari 2009 del Tercer Sector Social de Catalunya

Gairebé 200 persones van assistir a l’acte de presentació de la publicació L’Ocupació al Tercer Sector Social de Catalunya, que va tenir lloc el dimecres 17 de març a l’Auditori de la Pedrera de Caixa Catalunya.

L’acte es va obrir amb una presentació d’Àngel Font, director de la Fundació Caixa Catalunya. A continuació, Pau Vidal, coordinador de l’Observatori del Tercer Sector, va presentar als assistents les principals dades de l’estudi.

Tot seguit es va realitzar una taula rodona moderada per l’Ana Villa (OTS) on van intervenir en Xavier Puig, de la Confederació d’Associacions Empresarials del Tercer Sector Social d’Atenció a les Persones de Catalunya (La Confederació), en Lluís Grande, de l’ICASS, i en Francisco Ramos, del Departament de Treball. Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya va tancar l’acte.

En aquest enllaç us podeu descarregar el targetó de l’acte.

Ja us podeu descarregar la publicació en català (2.076 KB) i castellà (2.104 KB) en format pdf.

També us podeu descarregar la presentació que va fer en Pau Vidal amb els principals resultats de l'estudi fent clic aquí.

- Publicació associada: L’Ocupació al Tercer Sector Social de Catalunya

El proper dimecres 17 de març es presenta L’Ocupació al Tercer Sector Social de Catalunya, publicació resultat de l’estudi realitzat per l’Observatori del Tercer Sector amb la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés.

L’acte tindrà lloc a l’Auditori de la Pedrera de Caixa Catalunya, a les 18.00 hores.

La presentació de la publicació anirà a càrrec d’Àngel Font, de la Fundació Caixa Catalunya, i Pau Vidal, de l’Observatori del Tercer Sector.

Seguidament, es realitzarà una taula rodona sobre els reptes de l’ocupació al Tercer Sector Social, en la qual hi intervindran Àngels Guiteras, de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Lluís Grande, de l’ICASS, Francisco Ramos, del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, i Xavier Puig, de la Confederació d’Associacions Empresarials del Tercer Sector Social d’Atenció a les Persones de Catalunya.

L’aforament és limitat. Per assistir-hi, cal que ompliu el formulari electrònic que trobareu en aquest enllaç.

Per a qualsevol dubte us podeu posar en contacte amb nosaltres al telèfon 93 217 72 97. Podeu descarregar-vos el targetó de l’acte fent clic aquí.

- Recerca associada: Estudi sobre ocupació al tercer sector social

La Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència, en el seu Pla Estratègic 2009-2012, situa la transparència i la rendició de comptes com un tema cabdal en el si de les entitats que en formen part. En aquest marc, l’Observatori del Tercer Sector està acompanyant a la FEDAIA en una iniciativa per treballar i avançar conjuntament en la millora de la cultura de la transparència en les entitats membre i en la seva relació amb la federació.

La transparència i la rendició de comptes són un valor bàsic en les entitats del tercer sector avui en dia. La cultura de la transparència s’està consolidant com un element bàsic i distintiu del sector i té relació directa amb l’ètica de les organitzacions. En els darrers anys s’ha desenvolupat un discurs sòlid que vincula la transparència amb la missió i valors de les entitats, i que ajuda a generar confiança social.

En el cas de la FEDAIA, la confiança és molt important per treballar en xarxa i avançar conjuntament com a col·lectiu d’entitats que treballen per millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents que es troben en situació de risc.

Per saber-ne més sobre aquest acompanyament feu clic aquí.

En aquest enllaç podeu consultar altres publicacions, recerques i ponències que l’OTS ha realitzat entorn la cultura de la transparència i la rendició de comptes.

Ja està disponible la publicació “Idees per avançar en la millora dels òrgans de govern al tercer sector” que recull les principals aportacions de l’acte anual de l’Observatori del Tercer Sector, celebrat el passat 25 de novembre de 2009.

Aquest quadern, el número 12 de la Col·lecció Debats OTS, ofereix un breu resum de les intervencions de 5 minuts dels onze ponents: Núria Valls, Salvador Carrasco, Antoni Aliana, Carles Duarte, Marta Ball-Llosera, Ramón Guardia, Michaela Hertel, Núria Gispert, Francesc Giró, Carme Valls i Ismael Palacín.

Podeu descarregar-vos la publicació en el següent enllaç.

Si esteu interessats en l’edició en paper poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del telèfon 93 217 72 97 o del correu electrònic observatori@observatoritercersector.org.

Podeu consultar tota la informació sobre l’acte anual al següent enllaç, on a més trobareu els vídeos de les diferents intervencions.

- Publicació associada: 12. Idees per avançar en la millora dels òrgans de govern al tercer sector

- Ponència associada: Acte anual OTS “Idees per avançar en la millora dels òrgans de govern al tercer sector”, Barcelona

Us desitgem un 2010 ple de nous projectes!

Per veure la postal feu clic aquí.

Els dies 11 i 12 de desembre es va realitzar a Sevilla el darrer dels tallers de codesenvolupament de l’any 2009 que l’Observatori del Tercer Sector imparteix per quart any amb el suport del programa de Cooperació Internacional de l’Obra Social “la Caixa”. Es tracta d’uns tallers de codesenvolupament que s’imparteixen en diferents ciutats de l'estat com activitat formativa per a les entitats de persones immigrades.

Els tallers s’han dut a terme a Barcelona, Madrid, València, Bilbao, Saragossa, Sòria i Sevilla, entre els mesos de juny i desembre. Al llarg d’aquest any 2009 hi han assistit més de 230 persones en representació de més de 150 entitats de persones immigrades, d’organitzacions de desenvolupament i d’altres entitats que treballen amb el col·lectiu de persones immigrades.

Podeu consultar els objectius i altres dades d’aquests tallers al següent enllaç.

- Publicació associada: Una aproximació al Codesenvolupament

El proper dijous 10 de desembre es celebrarà la tercera trobada del Fòrum del Tercer Sector Ambiental de Catalunya. Aquesta reunió, la darrera de l’any 2009, estarà dedicada a reflexionar sobre el treball en xarxa. Aquest va ser un dels temes que van sorgir a la primera reunió de l’any, on les entitats van prioritzar les qüestions i els reptes que volien tractar al Fòrum.

El Fòrum del Tercer Sector Ambiental de Catalunya va néixer amb l’objectiu de convertir-se en un espai participatiu i obert per a la reflexió a partir de la visió i experiències de les entitats i persones vinculades al sector.

Com a resultat de cada reunió s’elabora una publicació de conclusions sobre cada tema. A la propera trobada s’entregarà la publicació que recull la segona reunió del Fòrum, que tracta sobre la construcció de la identitat del Tercer Sector Ambiental.

Dia i hora: dijous, 10 de desembre, a les 18:00 hores
Lloc: Observatori del Tercer Sector, Balmes 7, Barcelona

Us podeu descarregar el targetó de la convocatòria al següent enllaç.

- Publicació associada: Fòrum del Tercer Sector Ambiental de Catalunya. 1a reunió: reflexionant sobre els reptes d’un futur comú

El dimecres 25 de novembre, a les 18.30h, va tenir lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) la cinquena edició de l’acte anual de l'Observatori del Tercer Sector. Aquest any, la temàtica va girar entorn la millora dels òrgans de govern al tercer sector.

L'acte va comptar amb intervencions breus de 5 minuts per part d'onze persones vinculades a diversos òrgans de govern d'entitats del tercer sector: Antoni Aliana, Marta Ball-llosera, Salvador Carrasco, Carles Duarte, Franscesc Giró, Núria Gispert, Ramón Guardia, Michaela Hertel, Ismael Palacín, Carmen Valls i Núria Valls.

L'objectiu de l'acte d'enguany era oferir reflexió col·lectiva i plural sobre com avançar cap a la millora dels òrgans de govern a les nostres entitats. Per fer-ho, es van abordar temes com el compromís i la resposabilitat de les persones que formen part dels òrgans de govern, la seva relació amb els equips tècnics, la funció estratègica, la rendició de comptes o els processos de renovació, entre d'altres.

Us podeu descarregar el document informatiu de l’acte fent clic aquí.

L’Observatori del Tercer Sector organitza el pròxim dia 17 de novembre el taller “Eines de transparència i rendició de comptes”. La sessió tindrà lloc a la seu de l’OTS de 9 a 13h.

La cultura de la transparència ha esdevingut en els últims anys un dels reptes de les entitats del tercer sector, conscients de la vinculació que té amb els seus valors i de les possibilitats que ofereix a l’hora de generar confiança social. Tot i que ja existeix un discurs sòlid sobre la importància del tema, encara hi ha dubtes a l’hora de traslladar-lo al dia a dia de les organitzacions.

Aquest taller es realitza amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

- Publicació associada: Eines de transparència i rendició de comptes per a ONG socials

L’Observatori del Tercer Sector va celebrar el dia 15 d’octubre la quarta reunió del Consell Assessor de Recerca a Barcelona per debatre sobre “Els òrgans de govern a les entitats del tercer sector: idees de millora”.

Durant la sessió de treball, la segona d'aquest any, es va tractar el mateix tema que al Consejo Asesor de Investigación, celebrat el dia 23 de setembre a Madrid. A partir de les conclusions de les dues reunions es van editar dues publicacions de la col·lecció Debats OTS.

El Consell Assessor de Recerca està format per unes 40 persones procedents de diferents àmbits d’activitat o amb afinitat al tercer sector. Podeu consultar els seus membres aquí.

- Publicació associada: 08. Els reptes del tercer sector

- Publicació associada: 09. La crisi i el tercer sector: una oportunitat per a la transformació social

L'Observatori del Tercer Sector organitza el taller “Eines de transparència i rendició de comptes”, que es celebrarà el dia 28 d’octubre de 9 a 13h a la seu de l’OTS.

En els últims anys s’ha desenvolupat un discurs sòlid que vincula la transparència amb els valors de les entitats i que ajuda a generar confiança social. Malgrat això encara s’han de fer molts esforços i hi ha dubtes a l’hora d'incorporar la transparència en el si de les organitzacions.

Al taller es donarà resposta als dubtes que tenen relació amb la implantació de la cultura de la transparència al tercer sector.

Aquest taller es realitzarà gràcies a la col·laboració de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

L’aforament és limitat. La inscripció és gratuïta i necessària.

Al següent enllaç podeu veure la invitació al taller.

- Publicació associada: Eines de transparència i rendició de comptes per a ONG socials

Inside ISTR ha publicat en els seu últim número un reportatge en referència a l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya, publicat per l’Observatori del Tercer Sector en col·laboració amb la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. El butlletí també publica les conclusions de la II Trobada Iberoamericana sobre Transparència al Tercer Sector, celebrada els dies 6 i 7 de juliol a Madrid.

L’OTS és membre de l’International Society for Third-Sector Research (ISTR) des de que es va constituir. ISTR és una associació pionera en la recerca sobre el tercer sector i a la que pertanyen els principals investigadors sobre el tema al món. Així mateix, Inside ISTR és una publicació de referència per a les entitats del tercer sector a nivell internacional, i especialment per a aquelles que es dediquen a la recerca.

La publicació d’aquest reportatge demostra la importància i necessitat d’una publicació com l’Anuari 2009, que actualitza les dades del “Llibre blanc del tercer sector cívico-social a Catalunya”, elaborat el 2003. El Llibre Blanc va ser una investigació molt important tant per l’Administració, com per a les organitzacions i les universitats. L’Anuari 2009 reprèn aquella investigació, permet analitzar l’evolució del sector i, a més, es planteja com una publicació periòdica cada dos anys.

L’article de la II Trobada Iberoamericana sobre Transparència en el Tercer Sector també posa de manifest la importància d'aquest tipus de trobades internacionals que afavoreixen la creació de xarxa i la reflexió conjunta dins del tercer sector.

Podeu consultar el butlletí amb els reportatges al següent enllaç. A més, a la web de l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya trobareu més informació i la publicació per descarregar.

El termini de recepció de les candidatures pel Premio Fundación Bertelsmann va finalitzar el passat 30 de setembre.

Aquest premi, organitzat per la Fundación Bertelsmann en el marc de la IV edició del Congreso Diálogo y Acción 2009 amb el títol "Cultura emprendedora y participación juvenil: garantía de futuro", té dues modalitats:

- una per distingir una iniciativa emprenedora social organitzada per joves
- una altra per premiar una institució que fomenti la cultura emprenedora juvenil.

L’OTS va celebrar el 23 de setembre la segona reunió del Consejo Asesor de Investigación, l'òrgan assessor que vetlla per garantir la coherència i la utilitat de les activitats desenvolupades per l’OTS i contribuir a la construcció d’un discurs col·lectiu com a sector.

Aquesta segona reunió es va celebrar a Madrid. A la sessió de treball es va debatre sobre “Els òrgans de govern a les entitats del tercer sector: idees de millora”.

El Consejo està format per unes 30 persones procedents de diferents àmbits d’activitat del sector o amb afinitat al tercer sector. Podeu consultar els seus membres aquí.

- Publicació associada: 08. Els reptes del tercer sector

En el marc de la IV edició del Congreso Diálogo y Acción 2009 organitzat per la Fundación Bertelsmann amb el títol "Cultura emprendedora y participación juvenil: garantía de futuro", es convoca el Premi Fundación Bertelsmann amb l'objectiu de:

-Promoure la cultura emprenedora juvenil a Espanya.
-Recolzar iniciatives d’Empreniment Social Juvenil que contribueixin a la construcció d'una societat més justa i solidària.
-Estimular el foment de la cultura emprenedora juvenil, en qualsevol de les seves modalitats (social, empresarial...).
-Reforçar i visibilitzar l’esperit emprenedor dels joves i el seu rol en la societat.
-Fer un reconeixement públic del valor, importància i impacte de l’empreniment juvenil.

A través d'aquesta convocatòria, Fundación Bertelsmann impulsa dues modalitats de premis:

Modalitat 1. Premi a la iniciativa emprenedora social juvenil

-Finalitat
Premiar una iniciativa d’Empreniment Social Juvenil, protagonitzada per joves, que contribueixi significativament a la millora de l'entorn social en que es desenvolupa i a la construcció d'una societat més justa i solidària.
-Dotació
La iniciativa guanyadora rebrà suport, valorat en 25.000 euros, durant un any, de la Fundació Price Waterhouse Coopers, en els àmbits legals, comptables i d'assessoria relacionats amb l'activitat de la iniciativa i la seva projecció futura.

Modalitat 2. Premi al foment de la cultura emprenedora juvenil

-Finalitat
Premiar institucions que entre les seves activitats incloguin programes de foment i estímul de la cultura emprenedora juvenil, tant en el àmbit econòmic com social.
-Dotació
La institució guanyadora rebrà assessorament, valorat en 25.000 euros, durant un any, de Caja Navarra, per optimitzar les activitats de foment de la cultura emprenedora que porta a terme.

El termini de recepció de candidatures finalitza el dia 30 de setembre de 2009 (inclòs)

- Publicació associada: Reflexions i recomanacions 1. Diagnòstic de l'Empreniment Social Juvenil a Espanya

- Recerca associada: Projecte juvenil de la Fundació Bertelsmann

- Publicació associada: Empreniment Social Juvenil. 18 bones pràctiques

One World Trust (OWT), centre d’investigació internacional amb seu a Londres, ha llançat un portal dedicat a iniciatives de transparència des de les pròpies organitzacions de la societat civil. El portal inclou més de 320 accions per part de les entitats en més de 80 països. Cada iniciativa té una pàgina única amb un resum del seu contingut, detalls de contacte, temes i audiències a les que està dirigida, llista de les organitzacions participants, mecanismes de compliment, seguiment i sanció, entre d’altres.

El portal del OWT, que va participar a una taula rodona a la II Trobada Iberoamericana sobre Transparència al Tercer Sector, celebrat el 6 y 7 de juliol a Madrid, ofereix un mapa interactiu associat a la base de dades, informes d’anàlisis i informació relacionada a la rendició de comptes de les organitzacions de la societat civil. El lloc està disponible en anglès, però els documents sobre Espanya y Amèrica Llatina es poden descarregar en espanyol.

Podeu consultar el portal en aquest enllaç.

Aquest ja és el quart any que l’OTS, amb el suport del programa de Cooperació de l’Obra Social “la Caixa”, organitza tallers sobre codesenvolupament en diferents ciutats espanyoles i que, any rere any, s’han anat consolidant com a activitat formativa per a les entitats de persones immigrades.

Durant el 2009, després dels tallers de Barcelona, Madrid i València, l’OTS es desplaçarà fins Sevilla (18 i 19 de setembre), Bilbao (25 i 26 de setembre) i Saragossa (6 i 7 de novembre) per tal de completar el cicle del mòdul I. A partir d’octubre es realitzaran els tallers del mòdul II a Madrid, Sòria, Bilbao, Barcelona i València.

Per a més informació, feu clic aquí.

- Publicació associada: Una aproximació al Codesenvolupament

- Ponència associada: Obra Social "la Caixa" i OTS: Tallers de Codesenvolupament, 2009

L'equip de l'Observatori del Tercer Sector tornarà de vacances el proper 24 d'agost. Si voleu contactar amb nosaltres ja sabeu que podeu fer-ho a través del nostre correu electrònic o al d’algun membre de l'equip. Nosaltres us respondrem a la tornada.

Bon estiu!

El dijous 9 de juliol es va presentar a l’Auditori de l’ONCE l’Anuari 2009 del Tercer Sector Social de Catalunya.

La presentació es va emmarcar dins l’acte públic “Tercer Sector: compromís per la inclusió i la cohesió socials”, organitzat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

En l’acte es va presentar, a més de l’Anuari, el llibre del 2n Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya celebrat els passats 26 i 27 de març, i que recull els continguts tractats durant el congrés.

L’esdeveniment va comptar amb les intervencions de Carles Barba, President de la Taula; Núria Valls i Pau Vidal, coordinadors de l'Observatori del Tercer Sector; Ana Villa, responsable de projectes de l’Observatori del Tercer Sector; Jaume Lanaspa, Director General de la Fundació “la Caixa”; Montserrat Ballarín, Diputada de la Diputació de Barcelona i Carolina Homar, Directora de l’ICASS (Institut Català d’Assistència i Serveis Socials).

En aquest enllaç us podeu descarregar el targetó de l’acte.

Per a més informació, podeu visitar el web de l'Anuari.

En aquest enllaç podeu veure un vídeo amb entrevistes a alguns membres del Comitè Científic i la intervenció de Pau Vidal i Ana Villa.

Ja us podeu descarregar l'Anuari 2009 del Tercer Sector Social de Catalunya en format pdf fent clic aquí.

També us podeu descarregar la presentació que van fer en Pau Vidal i l'Ana Villa amb els principals resultats de l'estudi fent clic aquí.- Recerca associada: Anuari 2009 del Tercer Sector Social de Catalunya

- Publicació associada: Anuari 2009 del Tercer Sector Social de Catalunya

- Ponència associada: Taula d'entitats del Tercer Sector Social: 2n Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, Hospitalet de Llobregat, Barcelona

Després del trasllat de l’Observatori del Tercer Sector al carrer Balmes, 7 a l’espai compartit amb la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Biblioteca del Tercer Sector (BTS) torna a estar en funcionament.

És un espai bibliogràfic i documental sobre el tercer sector, especialitzat en l’estructura del sector, el funcionament de les organitzacions no lucratives i les seves àrees d’interès. El centre compta amb més de 5.000 publicacions entre llibres i revistes.

La BTS està oberta a totes les entitats i persones que estiguin interessades en el tercer sector i tinguin interès en augmentar el seu coneixement.

Us animem a fer-hi una visita i gaudir del seu contingut.

Podeu consultar el catàleg fent clic aquí.

L’Scottish Council for Voluntary Organisations (SCVO) és una entitat de tercer nivell que agrupa el món no lucratiu escocés. L’Ana Villa, responsable de recerques de l’OTS, està realitzant un intercanvi amb aquest òrgan a Edimburg, amb l’objectiu de conèixer altres realitats a l’estranger i ampliar coneixements.

L’SCVO compta amb una estructura d’entre 40 i 50 persones a Edimburg i, a més, té altres seus arreu d’Escòcia que li permeten cobrir el territori. El tipus d’activitats que realitza aborden temes que van des de medi ambient fins a àmbits de caire social.

L’experiència permet donar a conèixer l’OTS, compartir coneixements sobre el tercer sector amb una altra realitat i, alhora, poder capitalitzar posteriorment els coneixements com a organització.

A partir de la participació en un seguit de sessions celebrades per la Comissió de Polítiques (un equivalent a una reunió de junta directiva, però ampliada a més membres), s’han abordat alguns continguts com què vol dir ser una entitat del tercer sector avui, i què voldrà dir ser una entitat del tercer sector demà. També es treballa en com arribar a ser el tipus d’entitat que es vol ser en el futur.

Alguns dels temes que s’han tractat en aquestes reunions són els següents:

-El tercer sector està esdevenint un proveïdor de serveis per a les administracions públiques?
-Quins són els valors que diferencien a les organitzacions del tercer sector i com es poden posar de manifest?
-Quina és la relació que es vol mantenir amb el govern i com es pot treballar en aquesta línia?
-Són completament necessàries les col·laboracions i les fusions entre organitzacions per tal que, davant la crisi, no desapareguin un conjunt d’entitats?
-Quina és la identitat com a sector, quins són els trets característics?

Com es veu, molts dels debats entorn el tercer sector també estan vigents al tercer sector català.

Després de la primera reunió del Fòrum del Tercer Sector Ambiental de Catalunya, on es van identificar els reptes del tercer sector ambiental, el proper dimarts 16 de juny es celebrarà la segona trobada per abordar un dels temes que van sorgir al primer debat: la identitat del sector.

Trobar els interessos comuns és un punt de partida per arribar a assolir aquest repte. Amb aquesta reunió es buscaran vies de connexió per tal de posar en relleu punts de concordança que facilitin la visualització d’aquesta identitat comuna.

L’Observatori del Tercer Sector, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, engega aquest projecte obert a la reflexió col·lectiva de les organitzacions mediambientals. Durant el 2009 es realitzaran un total de quatre trobades.

Dia i hora: dimarts 16 de juny, de 18.00h a 20.00h
Lloc: Museu de les Ciències Naturals (Passeig de Picasso, s/n) Barcelona

La inscripció és gratuïta, només cal omplir aquest formulari o trucar al telèfon 93.217.72.97

En aquest enllaç us podeu descarregar el targetó de la convocatòria.

Com a resultat de la primera trobada es va elaborar una publicació amb els principals reptes identificats i els elements claus del debat. Us la podeu descarregar aquí.

- Ponència associada: OTS: Fòrum del Tercer Sector Ambiental de Catalunya. 1a trobada: reflexionant sobre els reptes d'un futur comú, Barcelona

Luis de Sebastián, professor i catedràtic emèrit d'Economia a ESADE, va morir ahir a conseqüència d’un infart.

Especialista en economia internacional, globalització, desenvolupament i deute extern a l'Amèrica Llatina, Luis de Sebastián va ser professor d’ESADE des de 1982.

Entre altres càrrecs, va ser vicerector acadèmic de la Universitat Centroamericana d'El Salvador (UCA) de 1976 a 1980, on va coincidir amb el jesuïta Iñaki Ellacuría i va ser reconegut com a Doctor Honoris causa en Economia per la mateixa universitat, el 1989. Destaca també la seva trajectòria al Banc Interamericà de Desenvolupament a Washington com a consultor i economista sènior especialitzat en els camps d'Educació, Ciència i Tecnologia.

Luis de Sebastián va orientar la seva tesi doctoral a l'estudi de la inflació i la balança de pagaments a El Salvador, país en el qual va desenvolupar gran part de la seva vida implicat en projectes d'iniciativa social, política i, sobretot, acadèmica.

Amb l’Observatori del Tercer Sector va participar el novembre del 2006 a la jornada Altres mirades sobre el tercer sector. “Un tercer sector fort i dinàmic ha d’aprendre a delimitar el terreny. Ha de garantir que la responsabilitat sigui compartida amb els altres dos sectors i promoure l’acció d’aquests”, va assenyalar a l’acte.

- Publicació associada: 03. Altres mirades sobre el tercer sector

Es presenta a Barcelona el llibre “Historia de un cambio posible. 15 años por el control del comercio de armas”, en el marc del col·loqui: "Com ha estat possible regular el comerç d'armes?". L’acte, organitzat per Intermón Oxfam i l’Observatori del Tercer Sector, té especial rellevància, donat que és el primer acte que es realitza a l’espai del carrer Balmes.

El llibre, que ja es va presentar a Madrid el passat mes de febrer, recull el treball conjunt i les mobilitzacions socials portades a terme des de 1994 per Intermón Oxfam, Amnistía Internacional, Médicos Sin Fronteras, Greenpeace, Fundació per la Pau –representant a Espanya de la IANSA (International Action Network on Small Arms)- i l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, per assolir una millor transparència i control en el comerç espanyol d’armes.

La publicació, coordinada per Núria Valls, de l'Observatori del Tercer Sector, i Eduard Cantos, d'Intermón Oxfam, és el resultat de l’estudi "Avaluació dels 15 anys de campanyes pel control i la transparència del comerç d’armes", realitzat per l'OTS.

Podeu trobar més informació entorn el llibre, a més d'un video-resum de l'evolució de les campanyes fent clic aquí.

- Recerca associada: Avaluació dels 15 anys de campanyes pel control i la transparència del comerç d'armes

Després del treball de camp s'està realitzant l’anàlisi de les dades recollides i ja es poden avançar algunes de les dades globals:

La col·laboració de les gairebé 950 entitats que han participat en l’Anuari del tercer sector social de Catalunya ha estat fonamental per fer aquestes estimacions.

-Una primera comparativa entre les dades recollides a l’Anuari (2009) i el Llibre Blanc del tercer sector cívico-social (2003), mostra l’important creixement que el sector ha viscut en els darrers anys.

-S’ha identificat que el tercer sector social està format per al voltant de 7.500 entitats.

-Pel que fa a les persones que hi participen, les projeccions situen el nombre de persones contractades en més de 100.000, que representen un 2,85% de la població ocupada.

-El volum econòmic global del sector suposa un 2,83% del PIB català de l’any 2007, més de 5.500 milions d'euros.

Per consultar més dades sobre el tercer sector social recollides a l’Anuari, podeu llegir el Butlletí de l’Anuari número 5 i l’apartat “Preguntes freqüents” del web de l’Anuari: www.anuaritercersectorsocial.cat.

SocialGNU va presentar el dilluns 27 d’abril a Madrid l’estudi “El Software Libre en las entidades del tercer sector en España”, el qual ofereix una panoràmica sobre l’ús i la difusió del Software Lliure en les organitzacions. SocialGNU és un projecte de l’Asociación Semilla per a la difusió del Programari Lliure (PL) entre les ONL, i compta amb el suport d’IBM.

Jaume Albaigès, col·laborador de l’Observatori del Tercer Sector, va realitzar una ponència introductòria sobre la situació actual de la relació entre les ONL i les TIC en un sentit ampli.

La publicació incorpora, a més de les dades, les conclusions i les recomanacions pròpies de la recerca, alguns textos complementaris on s’exposen la filosofia, la trajectòria i els avantatges del PL. També incorpora alguns casos de bones pràctiques en la matèria identificats durant el treball de camp.

Podeu consultar algunes dades significatives d’aquest projecte, a més de la presentació realitzada per Jaume Albaigès al seu blog www.tecnolongia.org

El 6 i 7 de juliol del 2009 l’Observatori del Tercer Sector celebrarà a Madrid la "II Trobada Iberoamericana sobre transparència al tercer sector: la transparència, un valor en la pràctica”, amb el suport de la Secretaria d'Estat per a Iberoamèrica.

Les jornades es portaran a terme al CaixaForum de Madrid. Es contarà amb la participació de més de 300 persones i representants de 10 països iberoamericans que aportaran un enfocament local en l’anàlisi i la identificació de bones pràctiques de transparència i reflexió sobre pròxims passos. Així mateix, estaran presents mitjans de comunicació, administració pública i finançadors privats espanyols.

- Recerca associada: II Trobada Iberoamericana sobre Transparència al Tercer Sector: la transparència, un valor en la pràctica

- Publicació associada: Ver a través

Unes 1.300 persones han participat al 2n Congrés del Tercer Sector Social, organitzat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social. Les ONG socials de Catalunya s’han reunit dos dies (26 i 27 de març) per parlar sobre el seu paper davant la crisi econòmica i sobre la seva participació en el desplegament de les noves lleis socials, aprovades els darrers dos anys.

El congrés, celebrat a la Farga de l’Hospitalet, ha estat inaugurat pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i els principals dirigents polítics i sindicals. En el seu discurs, el president de la Generalitat ha senyalat que "per aconseguir que ningú no quedi enrere, necessitarem l’acció concertada i corresponsable de tots els nivells de govern, de l’administració i les entitats del Tercer Sector; i la col·laboració de la societat”.

El president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Carles Barba, ha afirmat que “avui la lluita contra la pobresa i l’exclusió ha d’esdevenir una nova prioritat per a les polítiques públiques i per la societat en general”. La Taula del Tercer Sector demana que el govern de Catalunya impulsi un Pla d’inclusió social, amb recursos extraordinaris per tal de possibilitar la progressiva autonomia de les persones que es troben en situació més precària.

Durant la trobada s'han celebrat més de dues conferències plenàries, quatre col·loquis, trenta-dues taules temàtiques, setanta experiències i una mostra d’entitats.

L’Observatori del Tercer Sector, responsable dels continguts del congrés, ha participat en diferents taules temàtiques:

-Laia Grabulosa: La transparència com a valor a les entitats del tercer sector
-Jaume Albaigès: Els reptes dels òrgans de governs de les entitats del tercer sector
-Ana Villa: Els costos de la qualitat a les ONG socials
-Núria Valls: La crisi i el tercer sector: una oportunitat per a la transformació social
-Pau Vidal: La incidència des de les entitats del tercer sector

A més, els coordinadors de l’OTS, Núria Valls i Pau Vidal, han estat els moderadors de les dues conferències plenàries.

Podeu trobar més informació a la web del 2n Congrés del Tercer Sector Social.

Ja hem aconseguit més de 200 respostes d’aquelles entitats del tercer sector social català que tenen persones contractades. Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

La recollida de dades encara continua, així que si sou una entitat social i teniu personal contractat, us demanen que participeu a l’estudi contestant aquest qüestionari electrònic. També podeu fer una previsualització del mateix a partir del següent enllaç.

L’objectiu d’aquesta recerca és proporcionar informació sobre un col·lectiu en clar augment dins el sector: les persones remunerades. Per saber-ne més d’aquest projecte feu clic aquí.

La recerca sobre ocupació al tercer sector social és una iniciativa impulsada en el marc del Pla de Suport al Tercer Sector Social, aprovat recentment pel Govern català. Està confinançada per l'Obra Social de Caixa Catalunya i la pròpia Generalitat de Catalunya, des del Departament d'Acció Social i Ciutadania. S'elabora conjuntament per l'OTS i la Fundació Pere Tarrés.

Si sou una entitat social i teniu personal contractat, us demanem que participeu a l'estudi contestant aquest qüestionari.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

- Recerca associada: Estudi sobre ocupació al tercer sector social

Després d’uns mesos de treball de camp i recollida de dades, s’han aconseguit més de 300 respostes de l’estudi “Les associacions de Barcelona i la participació en els afers municipals”.

La recollida de dades ha estat possible gràcies a la participació de totes les entitats que s’han implicat en la recerca. Des de l’OTS volem agrair-vos un cop més la vostra col·laboració. Aquesta setmana es posarà en marxa la fase d’entrevistes en profunditat a persones representants d’una mostra d'entitats que formen part del moviment associatiu de Barcelona.

Posteriorment es farà l’anàlisi global de la informació per conèixer l’opinió i la valoració de les associacions de Barcelona sobre els espais municipals de participació de l’Ajuntament de Barcelona que permetrà, posteriorment, dur a terme el Pla Director Municipal de Participació Ciutadana.

- Recerca associada: Les associacions de Barcelona i la participació en els afers municipals

La periodista Mercè Conesa, de 55 anys d’edat, va morir el 3 de febrer a causa d’un càncer que patia. La periodista, que va començar la seva trajectòria professional el 1975 a La Vanguardia i que va treballar a diferents mitjans com Ràdio Olot, el diari Avui i El Periódico de Catalunya, sempre ha estat compromesa amb el tercer sector, tant a nivell personal com professional.

Amb l'Observatori del Tercer Sector va participar el novembre del 2006 a la jornada Altres mirades sobre el tercer sector. “Busqueu publicitat en els mitjans de comunicació, en ells hi ha gent que és sensible i crec que els podeu trobar. Si ho feu, tot anirà millor”, va comentar. Mercè Conesa va destacar en aquesta trobada la importància intrínseca de l’existència del tercer sector i la seva funció social, ja que treballa on l’Administració no arriba. També va remarcar la capacitat que tenen les entitats d’organització i de crear xarxes. Però va ser bastant crítica amb el tema de la comunicació de les entitats: “Les organitzacions han de dedicar esforços a conèixer com treballem els mitjans, les seves rutines, per arribar a ells i fer més difusió”, va assenyalar.

En els últims anys va rebre diversos premis per la seva implicació professional i els seus principis ètics. Entre ells, el Premi Solidaritat que concedeix l'Institut Català de Drets Humans (ICDH) i el premi Ofici de Periodista, la seva última aparició pública, que li va atorgar fa dos mesos el Col·legi de Periodistes de Catalunya per ser “una persona que ha sabut exercir de periodista com un acte de servei a la societat i, en particular, a les persones més desfavorides”.

Podeu consultar l'article que Jordi Sánchez va escriure en la seva memòria al diari Avui.

- Ponència associada: OTS: Altres mirades sobre el tercer sector, Barcelona

Intermón Oxfam i l’Observatori del Tercer Sector van presentar el llibre “Historia de un cambio posible. 15 años por el control del comercio de armas” el passat dimarts 3 de febrer, a la Sala Manuel de Falla de la SGAE, a Madrid. El llibre recull el treball conjunt i les mobilitzacions socials portades a terme des de 1994 per Intermón Oxfam, Amnistía Internacional, Médicos Sin Fronteras, Greenpeace, Fundació per la Pau –representant a Espanya de la IANSA (International Action Network on Small Arms)- i l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, per assolir una millor transparència i control en el comerç espanyol d’armes.

El llibre, coordinat per Núria Valls, de l'Observatori del Tercer Sector, i Eduard Cantos, d'Intermón Oxfam, és el resultat de l’estudi Avaluació dels 15 anys de campanyes pel control i la transparència del comerç d’armes, en què s’ha fet un intens treball de documentació i 21 entrevistes en profunditat amb els protagonistes d’aquesta història. El document proposa aprenentatges útils per altres iniciatives de transformació social i política.

Us podeu descarregar aquí la invitació de l'event i la nota de premsa que es va enviar als mitjans.

També podeu consultar la presentació que va utilitzar Núria Valls.

- Recerca associada: Avaluació dels 15 anys de campanyes pel control i la transparència del comerç d'armes

Després de diversos mesos de treball de camp i recollida de dades, s’han aconseguit més de 930 respostes al qüestionari de l’Anuari del Tercer Sector Social a Catalunya. A més, s’han fet 100 entrevistes a persones amb trajectòria i una visió panoràmica sobre el sector al voltant del funcionament organitzatiu i dels reptes del tercer sector social català.

L’abast de la recollida de dades ha estat possible gràcies a la participació de totes les entitats que s’han implicat en la recerca. Des de l’OTS volem agrair-vos un cop més la vostra col·laboració.

En l’actualitat, està en marxa la fase d’anàlisi global de la informació i, també, l’anàlisi de les dades segons la dimensió pressupostària, els col·lectius de persones destinatàries que s’atenen i la forma jurídica de l’entitat, entre altres.

L’Anuari ha permès actualitzar la informació d’un 20% de les entitats que van respondre el Llibre blanc del tercer sector cívico-social a l’any 2003. Així, es podrà veure com ha estat l’evolució d’aquestes organitzacions en els darrers anys.

Properament, es farà una primera difusió sobre algunes de les dades i informacions més rellevants recollides durant aquests darrers mesos que han de servir tant per millorar el funcionament organitzatiu com les polítiques socials que es defineixen.

Per més informació sobre l'Anuari podeu fer clic aquí.

El passat dia 24 de desembre del 2008 es va tancar la convocatòria de participació per la construcció conjunta dels continguts del 2n Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya.

La convocatòria ha estat un èxit: s'han rebut més de 200 propostes.

A partir d'ara, el comitè científic del congrés iniciarà un procés de selecció per tal de configurar el programa de les taules temàtiques i de l'àgora d'experiències. L'acceptació o no de les propostes presentades es comunicarà durant la primera quinzena de febrer.

Podeu trobar més informació sobre el congrés a www.congrestercersector.cat

El proper 12 de febrer es celebrarà el 1er Fòrum del Tercer Sector Ambiental de Catalunya: Reflexionant sobre els reptes d’un futur comú. Es tracta d’un procés comú sobre els reptes i la creació de discurs des de les pròpies entitats. Un espai per debatre, compartir i generar noves visions compartides dels reptes presents i futurs.

L’Observatori del Tercer Sector, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, engegarà aquest projecte obert a la reflexió col·lectiva sobre els reptes de les organitzacions mediambientals.

El Fòrum es desenvoluparà al llarg de diverses sessions durant el 2009. Aquesta primera sessió es planteja per prioritzar temes de treball, que s’abordaran en les sessions posteriors.

El tercer sector ambiental té unes característiques específiques que el diferencien dels altres i en els últims anys ha entrat en un procés d’articulació creixent. Així doncs, en aquests moments de consolidació, és especialment interessant el plantejament d’un projecte obert de reflexió col·lectiva sobre els reptes i la creació de discurs des de les pròpies entitats.

Dia i hora: Dijous 12 de febrer, de 16:00-20:00h
Lloc: C/ Les Carolines, 10. Barcelona (metro Fontana, L3)

Podeu confirmar assistència fent clic aquí o trucant al telèfon 93.217.72.97.

Inscripció gratuïta. Places limitades.

L’Observatori del Tercer Sector té un nou espai de treball situat al carrer Balmes7, al 1er pis: un espai pel tercer sector al centre de Barcelona.

Aprofitem per desitjar-vos un bon any 2009, ple de noves il·lusions i somnis per compartir.

L’oficina romandrà tancada durant aquests dies. Ens veiem el 7 de gener. Per a qualsevol cosa ens podeu trobar a observatori@observatoritercersector.org.

El període de presentació de propostes per a la construcció conjunta dels continguts del 2n Congrés del Tercer Sector Social, que tenia previst finalitzar el 30 de novembre, s’ha ampliat fins el 24 de desembre.

Fins al moment, la convocatòria de participació ha estat un èxit: ja s’han rebut vora de 200 propostes. Amb aquesta ampliació del termini es vol donar més poder de participació i espai a les entitats i/o persones interessades en col·laborar en el congrés a través de les seves aportacions.

També s’han obert les inscripcions per assistir al 2n Congrés, que es celebrarà el proper 26 i 27 de març.

Podeu trobar tota la informació a la nova web: www.congrestercersector.cat

Estem de trasllat! La nova oficina serà un espai compartit entre la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l'Observatori del Tercer Sector, situat al c/Balmes número 7. El dimarts 9 de desembe estarem ja instal·lats. Com sempre, ens trobareu a observatori@observatoritercersector.org.

El treball de camp de l’Anuari del Tercer Sector Social està en la seva última etapa i ja s’està començant a fer l’anàlisi de la informació recollida. Fins ara, han respost més de 800 entitats socials d’arreu de Catalunya, que atenen a diferents col·lectius i que tenen dimensions diverses.

Durant el mes de novembre s’aniran recollint tots els qüestionaris que arribin. Aquestes respostes ajudaran a complementar la informació recollida durant els últims mesos. Així, l’Anuari podrà ser un reflex de la realitat del tercer sector social català que serveixi de referència en els propers anys.

Us animem a llegir el butlletí número 4 de l'Anuari. I comptem també amb la vostra participació, si encara no heu respost el qüestionari de l’Anuari.

Des de l’Observatori del Tercer Sector us convidem a la jornada “La cultura de pau com a valor de les entitats del tercer sector català” que tindrà lloc el proper dimecres 12 de novembre a les 18h30.

Aquesta jornada pretén generar un espai d’intercanvi d’experiències i de debat entorn la presència de la cultura de pau en els diferents àmbits d’activitat de les organitzacions del tercer sector (mediambiental, cultural, social, etc.).

Per contribuir a la reflexió, es presentaran tres de les experiències recollides en la publicació elaborada pel mateix OTS l’any 2007 “Bones pràctiques de foment de la Pau a les entitats del tercer sector”.

El programa de l’acte és el següent:
-Presentació de la jornada, a càrrec de l’Observatori del Tercer Sector.
-Intervenció del Sr. Xavier Badia, director de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans, Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.
-Presentació de les bones pràctiques, a càrrec de:
Sílvia Omedes (Fundación Photographic Social Vision): “La verdad bajo la tierra. Guatemala, el genocidio silenciado” .
Jordi Calvo (Centre d’estudis per a la pau J.M Delàs): “BBVA sense armes”.
Martí Olivella (Nova, Centre per a la Recerca i la Innovació Social): “Castell per la pau”.
-Debat obert amb el públic.

Dia: Dimecres 12 de novembre.
Horari: de 18:30h a 20h.
Lloc: c/les Carolines, 10. Barcelona.
(metro Fontana, L3).

Per assistir cal fer inscripció prèvia a través d'aquest formulari o trucant al telèfon 93.217.72.97.

També us podeu descarregar el targetó de la jornada.

Aquest projecte té el suport de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya.

Ja s’ha obert la convocatòria de participació al 2n Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya que tindrà lloc els 26 i 27 de març del 2009 a la Farga de l’Hospitalet.

Amb la voluntat de construir-ne conjuntament els continguts, s’anima a totes les entitats del tercer sector social, així com a altres agents relacionats (universitat, centres de recerca, administracions públiques,...) presentar reflexions, recerques, aprenentatges, bones pràctiques i experiències que s’ajustin al format i als eixos temàtics establerts:

Propostes de ponència (a presentar en un format de taula rodona):
A. Eix central: L’atenció a les persones i el tercer sector social.
B. Eix generalista: la transparència, el finançament, la qualitat, la gestió i el desenvolupament de persones...

Propostes d’experiència (a presentar en un format més dinàmic d’intercanvi d’experiències):
Bones pràctiques i aprenentatges arran d’experiències exitoses que hagueu dut a terme des de les entitats i que puguin ser d’utilitat per altres organitzacions del sector.

Podeu descarregar-vos el detall dels eixos temàtics proposats fent clic aquí.

Podeu enviar-nos la vostra proposta a través d’un breu formulari que trobareu al web www.tercersector.cat o, directament clicant aquí. La data límit per la presentació de propostes és el 30 de novembre del 2008.

La vostra aportació és fonamental!

Igual que en la primera edició, l’OTS coordina el Comitè Científic del 2n Congrés i s’encarrega de l’organització dels continguts.

El proper dijous 23 d’octubre celebrem la quarta edició de l’acte anual de l’Observatori del Tercer Sector. Enguany el tema central de la jornada serà els “Reptes de la gestió i el desenvolupament de les persones al tercer sector en els propers anys”.

L’objectiu principal de l’acte és crear un espai de debat dinàmic on es pugui reflexionar sobre temes com la participació dels equips a les entitats, l’estructuració de les relacions laborals, la formació, la incorporació de diferents perfils i de professionals d’altres àmbits, la professionalització, entre d’altres.

L’acte s’inicia a les 18.30h i com sempre intentarà oferir una visió plural amb intervencions breus de cinc minuts. Aquest any els ponents són:

Carles Barba, president de la Taula d'entitats del Tercer Social de Catalunya; Cristina Faciaben, responsable de Polítiques d'Integració i pensions de CC.OO; Àngel Font, director d'Inclusió Social de la Fundació Caixa Catalunya; Iñaki Gómez, responsable de gestió i desenvolupament de persones de Fundación Adsis; Eva Granados, secretària de política institucional d'UGT; Eduard Ibáñez, president Federació Catalana d'ONGD; Silvia Moriana, responsable de gestió i desenvolupament de persones de Metges sense Fronteres; Joan Plans, director Directa recursos humans; Xavi Puig, president AEISC (Associació Empresarial de la Iniciativa social de Catalunya); Anna Sánchez, responsable de gestió i desenvolupament de persones de Cáritas; i Pau Vidal, coordinador de l'Observatori del Tercer Sector.

Dia: Dijous 23 d’octubre. Horari: 18.30h. Lloc: c/les Carolines, 10. Barcelona. (metro Fontana, L3).

Aquest acte ha rebut una molt bona acollida i han quedat cobertes les places de la sala on es realitzarà l'acte. Per aquest motiu, hem habilitat una sala annexa per l'ocasió, per garantir que totes les persones que us registreu en aquests moments hi participeu.

Per a més informació us podeu descarregar el targetó de la jornada o trucar al 93.217.72.97.

La jornada anual de l'OTS compta amb el suport de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya.

Apunteu la nova adreça per accedir-hi:

www.observatoritercersector.org per la pàgina en català i

www.observatoriotercersector.org amb castellà.

Els antics dominis continuaran vigents.

El pròxim 30 de setembre se celebrarà la III Jornada de Qualitat on es presentarà la publicació “Costos de qualitat a les ONG Socials” que ha realitzat l’Observatori del Tercer Sector per encàrrec de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social.

Tindrà lloc al Convent de Sant Agustí, a la sala Kalidoscopi de les 9 a les 14hores.

Per assistir cal fer inscripció prèvia a secretaria@taulasocial.org abans del 29 de setembre, indicant: nom, telèfon, correu electrònic i entitat social de la Taula a la qual pertany.

Podeu consultar el programa fent clic