JavaScript Menu, DHTML Menu Powered By Milonic
Español - English - Português
Butlletí - Contacte - Intranet
Et trobes a: Ponències

Aquest curs, impulsat per Intermón Oxfam, la Fundació Pere Tarrés i l’Observatori del Tercer Sector, és la continuïtat de la jornada organitzada per aquestes entitats durant el mes de juny del 2007.

El curs està dirigit a directius i tècnics d’entitats no lucratives amb responsabilitats vinculades amb incidència política. És una oportunitat única per aprendre i reflexionar col·lectivament amb un enfocament pràctic qüestions com…

-Quines són les principals estratègies i eines que s’utilitzen per fer incidència?
-Quin tipus de relacions s’han d’establir amb els agents sobre els que es vol influir?
-Quines aliances podem teixir per tenir més impacte?
-Quins sistemes d’avaluació podem utilitzar?

El curs es desenvolupa en 5 sessions:
La sessió inaugural que tenia per títol "La incidència política sobre l'Administració pública" es va realitzar el passat 14 d'abril al Parlament de Catalunya. Aquesta primera sessió es va estructurar de la següent manera:
-Arribada, benvinguda i presentacions
-Presentació de Pau Vidal on va fer primera aproximació al concepte sobre incidència política, la responsabilitat social i alguns elements clau de la incidència política.
-Inauguració a càrrec del M.H. Ernest Benach.
-Explicació del funcionament i visita a l'edifici del Parlament a càrrec d'Ismael Pitarch.
-Debat entre els assistents al curs i representants dels grups parlamentaris on hi van participar Meritxell Borràs (CiU), Antoni Comín (PSC-CpC), Pere Bosch (ERC), Montserrat Nebrera (PPC) i Dolors Camats (ICV-EUiA). Podeu veure el vídeo del debat al Canal Parlament. També podeu trobar informació sobre la sessió al web del Parlament de Catalunya, de la Fundació Pere Tarrés i d'Intermón Oxfam.

La segona sessió es va realitzar el 17 d'abril a la seu de Nestlé Espanya i tenia per objectiu debatre sobre "La incidència política sobre el món empresarial". La sessió es va dividir en dues parts principals:
-Presentació de Pau Vidal i Eduard Cantos en què van parlar sobre: l'empresa com actor social, la relació entre ONG i empreses, la col·laboració i la incidència política, les eines per a la incidència política i la necessitat d'informació.
-Presentació de Neus Martínez, directora de Relacions i Comunicació corporatives de Neslé qui va explicar als participants del curs el seu model de RSC, les polítiques i sistemes de Nestlé, alguns exemples de casos en què l'empresa ha rebut accions d'incidència per part d'ONL, etc. El debat entre els assistents i Neus Martínez es va alinear quant a la importància del reconeixement mutu i la construcció de relacions de confiança entre els dos sectors.

La tercera sessió es va desenvolupar el 21 d'abril al Col·legi de Periodistes de Catalunya i els continguts tractaven sobre "El rol dels mitjans en les accions d'incidència política":
-Presentació de Pau Vidal.
-Exercici pràctic i de reflexió sobre l'impacte d'una nota de premsa. En aquest document trobareu les conclusions i reflexions que van aportar les persones participants.
-Taula rodona i debat amb periodistes, hi van participar: Núria Ribó (Catalunya Rádio), Maricel Chavarría (La Vanguardia) i Joan Barrera (El Periódico Digital).

La quarta sessió es va realitzar a l'Institut de Formació Pere Tarrés (IFPT). Durant la primera part de la sessió es va crear entre els participants una caixa d'eines per fer incidència política. A la segona part, l'Agustín Pérez va explicar l'experiència d'Amnistía Internacional i Pere Mora, de la Fundació Pere Tarrés va parlar sobre el treball en xarxa, els moviments socials, etc.

La cinquena i última sessió, que també es va realitzar a l'IFPT, va donar pistes sobre com introduir la incidència en la pràctica del dia a dia de l'organització. Primerament, Pau Vidal va introduir el tema del finançament de les activitats d'incidència. En segon lloc, Marta Arias d'Intermón Oxfam, va explicar l'experiència d'IO en incidència política (evolució, temes de l'agenda i exemples concrets). Finalment es va realitzar un exercici per grups sobre com planificar una campanya. El curs va acabar amb valoració final de les persones participants i un pica-pica.

Podeu descarregar-vos el fulletó de difusió del curs i el programa detallat.

- Recerca associada: Reflexions sobre el tercer sector

- Publicació associada: 04. Anàlisi sobre la situació de la incidència política a les organitzacions no lucratives. Resultats del treball de camp


Fes clic per a veure la imatge ampliada

Fes clic per a veure la imatge ampliada

Fes clic per a veure la imatge ampliada

Fes clic per a veure la imatge ampliada

Galeria completa